Primăria Capitalei cheltuiește de Centenar 2,5 milioane de lei pentru cărți de istorie
2018-09-23 - Laurentiu Gheorghe
Actualitate Interna
1
Centenarul este motivul oficial pentru tipărirea a 126.000 de cărți de istorie. Ele vor fi împărțite în școlile din București, la gimnaziu și liceu, arată o anchetă realizată de G4Media.ro

 

 

 

Potrivit unui proiect de hotărâre al Consiliului General al Primăriei Capitalei, cărțile vor fi tipărite în urma unui parteneriat cu o fundație și sunt scrise de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și de o autoare de manuale, Magda Stan. Cei doi vor încasa drepturi de autor în valoare de 95.000 de lei (Pop), respectiv 87.000 de lei (Stan), scrie G4Media.ro

 

Numele lui Ioan Aurel Pop a apărut în luna aprilie pe o listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, așa cum a scris Revista 22 AICI.

 

Pop a respins pentru ActualdeCluj.ro orice acuzaţie de colaborare cu Securitatea: „Eu nu am semnat absolut nimic și nu am fost colaborator al acestei direcții.”

 

Alegerea lui Ioan Aurel Pop în funcţia de preşedinte al Academiei Române  a fost întâmpinată, la începutul lunii mai, de agenţia de presă oficială rusă Sputnik cu articole extrem de laudative. Pop, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj (UBB) a primit, de altfel, de-a lungul timpului tribună generoasă în Sputnik, considerat unanim drept una dintre principalele organe de propagandă a Kremlinului.
Instituția care se va ocupa de eveniment în numele Primăriei este Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – Proedus.

 

Ea va plăti 126 de mii de cărți care vor fi distribuite elevilor din gimnaziu și liceu de la școlile bucureștene. Cărțile vor fi tipărite de Editura Internațională Litera SRL prin Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu. Comanda costă 2.562.000 de lei, care conține plata tipăriturilor, a drepturilor de autor – 95.000 de lei pentru președintele Academiei Române și 87.000 de lei pentru Magda Stan și pentru distribuirea în școli.

 

Asociația, la rândul ei, va cheltui 100.000 de mii de lei, pentru organizarea unor dezbateri în cadrul proiectului intitulat “Centenarul Marii Uniri Explicat Tinerilor” pentru organizarea unor prelegeri și a unui concurs pentru elevi pentru care va cheltui 14.100 de lei.

 

Cărțile care urmează a fi distribuite elevilor sunt:

 

Istoria ilustrată a românilor pentru elevi – autoare Magda Stan, 112 pagini, interior colorat care va fi tipărită în 58.000 de exemplare


Istoria ilustrată a românilor pentru tineri – autor Ioan Aurel Pop, 240 de pagini, interior colorat, tipărită și ea în 68.000 de exemplare

 

Editura Litera și Asociația Culturală Ludmila Vidrașcu sunt conduse de același om, Dan Vidrașcu, provenit din Republica Moldova. Președintele Academiei Române a mai încasat și anii trecuți bani din drepturi de autor de la această editură.

 

Editura Litera, client de casă și al Primăriei Sectorului 5. Surse G4Media.ro susțin că, la începutul acestui an, la ședințele cu părinții școlile din Sectorul 5 au împărțit pentru fiecare copil câte un vaucer de 100 de lei pentru ca elevi să-și cumpere ce doresc. Vaucerul se distribuie indiferent de situația materială a familiilor din care vin copiii.

TAGS : primarie bucuresti gabriela firea consiliul general
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
emil 2018-09-23
Primaria in loc sa despagubeasca victimele blocurilor construite cu autorizatii ilegale si fara avize PSI pune politia sa-i urmareasca pe sinistrati nu cumva sa depuna plangeri penale....
Total 1 comments.