Ungaria contestă hotărârea Parlamentului European de a activa Articolul 7 împotriva sa
2018-09-12 - Laurentiu Gheorghe
International
1
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat ca decizia Parlamentului European de a incepe procedura represiva fata de Ungaria este o "razbunare meschina" a politicienilor pro-imigratie si ca Ungaria va contesta hotararea.

 

 

 

 

 

Parlamentul European a votat miercuri inceperea procedurii de sanctionare a Ungariei pentru incalcarea regulilor democratice. Dupa un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au sustinut motiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE impotriva Ungariei.

 

Guvernul lui Viktor Orban este acuzat ca a redus la tacere presa, a atacat ONG-urile si a subminat independenta Justitiei.

 

Szijjarto a adaugat ca Ungaria va cauta cai legale de a contesta decizia, deoarece abtinerile nu au fost luate in considerare, iar asta, a afirmat el, schimba rezultatul votului, scrie Reuters.

 

"Astazi, decizia Parlamentului European nu a fost altceva decat o razbunare meschina a politicienilor pro-imigratie fata de Ungaria. Decizia a fost luata intr-un mod fraudulos si contrar regulilor relevante ale tratatelor europene", a declarat el.

 

La votul de miercuri au fost inregistrate 448 de voturi "pentru", 197 "impotriva" si 48 de abtineri.

 

Motiunea urmeaza sa fie aprobata de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria sa nu mai aiba drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocata de Polonia, aflata intr-o situatie similara.

 

Articolul 7 din Tratatul UE reprezinta cea mai radicala sanctionare ce poate fi impusa unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru in cauza, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE.

 

Citeste si Juncker, in discursul despre starea Uniunii Europene: Respectul pentru Justitie nu e optional. Articolul 7 se va aplica acolo unde nu se respecta statul de drept

TAGS : ungaria romania polonia iliberalism democratie europa centrala si de est freedom house viktor orban
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
emil 2018-09-13
UE si-a piedut definitiv scopul initial pentru care a fost creata - replica la SUA - dupa iesirea Marii Britanii si instaurarea mafiiei si crimei organizate in tarile fara stat de drept functional.
Total 1 comments.