Firea unui boss oriental
2018-09-09
6
Satrapia la care aspiră Daddy e una de tip oriental. Cu idei luate de la Putin sau Orban și nostalgii ceaușiste – de pildă, prin plasarea tovarășei de viață în Cabinetul 2. Dar modelele maxime ale lui Dragnea rămân sultanul Erdogan și Bashar al-Assad, dictatorul Siriei care a supraviețuit unui devastator război civil.

 

 

   Fiu al unui alt lider autoritar, Hafez al-Assad, Bashar provine din minoritatea alauită, care a fost timp de secole cea mai săracă și exploatată din Siria. Compusă în majoritate din țărani și ciobani nomazi, această minoritate a avut acces la resurse și putere doar după 1970, când președintele Hafez al-Assad a preluat puterea. Militarii de carieră alauiți au prosperat de atunci, deși ceilalți, țăranii și ciobanii, n-au ieșit din sărăcie. Situația acestei minorități ne duce cumva cu gândul la Teleormanul cel sărac și înapoiat din care provin „elitele” PSD de azi. 

 

    Loialitatea intra-alauită e similară celei teleormănene. Alauiții nu l-au trădat pe președintele Al-Assad în timpul războiului civil, așa cum nici Dan și Dăncilă nu-l trădează pe Dragnea. Și, evident, loialitatea e cu dublu sens. Dragnea a părut dispus să le sacrifice pe Cliseru și Firea, care ar fi trebuit să încaseze blamul pentru represiunea din 10 august, pentru a o scăpa de răspundere pe Bloody Carmen – „alauita” care și-a petrecut noaptea de 10 august la minister în „ședințe informale”.  

 

     Cercul puterii statale a devenit tot mai „alauit”. Cucoș a fost înlocuit cu teleormăneanul Sindile la șefia Jandarmilor. Guvernul e împănat cu secretari de stat din Teleorman, având-o în frunte pe alauita absolută de la Videle. Și sunt pline structurile și instituțiile statului de amploaiați din aceeași rețea regională – tot felul de fripturiști care au înhățat sinecuri grase.

 

     Cercul mandarinilor e în general tot din vecinătatea geografică – Vâlcov, Olguța, Manda, Iordache și Nicolicea vin din județul Olt. Rovanele și Sevilele provin din alte părți, dar și-au dovedit loialitatea totală. Toți aceștia sunt „alauiți” prin adopție. În rest, Daddy tranzacționează funcții în schimbul susținerii de către organizații din teritoriu. Și pesediștii agreează în general trocul. Veștile pe surse despre numeroasele organizații PSD nemulțumite de conducerea discreționară „alauită”, organizații care ar strânge rândurile în jurul lui Firea cea rebelă, nu s-au concretizat încă, cu câteva excepții, în poziționări publice clare. 

 

    Iar în cercul intim al puterii nu sunt decât „alauiți”. Daddy știe că nu poate risca multe rebeliuni. Puțin circ în PSD nu strică, dar idealul e ca funcțiile-cheie în stat să fie ocupate de supuși care-l privesc ca pe un rege. Cucoanele pesediste care și-au etalat rochiile multicolore, pantofii pastelați și SUV-urile la școala de vară a OFSD de la Mamaia sunt în linii mari figuri servile, după chipul și asemănarea lui Dăncilă. Nu contestă autoritatea liderului maxim, precum mai temerarele Andronescu și Firea – cea din urmă fiind, să nu uităm, o politiciană populistă care „compensează” dezastrul administrativ din Capitală prin pomeni fără număr, propagandă și – a se vedea tărăboiul actual al „dizidenței” ei – acrobație politică.

 

    Între timp, alauitul de import (din ALDE) Tudorel a găsit o doamnă Florea de la Constanța pe care s-o numească la șefia DNA. Cu origine sănătoasă (tată pesedist cu funcție) și carieră dubioasă – suficient cât să atragă un dosar de urmărire penală „in rem” la același DNA pentru fapte de corupție. N-are obiecții față de modificarea Codurilor. Deși se pare că i-a displăcut uniforma nazistă a lui Radu Mazăre, nu e clar dacă și gravele lui fapte de corupție au dezgustat-o la fel de mult. Probabil nici afacerea Belina sau tunurile de la TelDrum nu o macină. Cucoana are potențialul de a fi convertită în marioneta perfectă a PSD-ALDE. 

 

    Alauita absolută a dat ordonanța pentru rectificarea bugetului, după care a plecat la Madrid, probabil, în viziunea sa geografică, în capitala Suediei. A doua zi degusta magiun de Topoloveni în județul Argeș. Hiperactivitate, nu glumă. Și, indiferent la ce evaluare își va supune miniștrii, e clar că ea n-are de gând să plece. Nici Dan. Alauiții rămân pe loc.

 

    Dacă vor fi totuși înlocuiți cu un alt trib, ca urmare a unui nou puci în PSD, să nu ne amăgim. Clanul Pandele, de pildă, sau baronul de Olt, Stănescu, sunt la fel de corupți ca Daddy și compania. Schimbarea unui baron cu altul n-ar ameliora cu nimic situația. Nu ne dorim pentru România doar o rocadă a Nașilor. Sau dominația unei Nașe specializate în pomeni și evlavie teatrală, pe gustul populației bisericoase din Voluntari. Și maestră în gargara populistă ce ascunde nepăsarea față de nevoile orașului. Nu e nicio consolare când grupul infracțional al Cămătarilor e înlocuit cu clanul Mondial. 

 

    Totul arată însă mai curând ca o regie electorală marca Firea, la care subscriu primarii și consilierii PSD din București care îi sunt loiali, plus figuri din baronet, de a schimba ura populară față de Dragnea în capital electoral pentru ei înșiși, „dizidenții” partidului – în pofida eșecurilor lor administrative răsunătoare. Praf politicianist în ochii naivilor. Altfel, boss-ul oriental și alauiții lui sunt bine înfipți la guvernare și caracatița controlului lor se tot întinde. Ieri la DIICOT, azi la DNA ș.a.m.d.

TAGS :
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Dan Plesoianu 2018-09-12
Este foarte posibil, chiar probabil, ca Firea sa se vada prezidentiabila din partea PSD (Dragnea iese din discutie pe acest subiect), astfel incit si alti PSDisti, care o vad la fel, incep sa o sustina, cu speranta unei sinecuri viitoare...
emil 2018-09-11
Sa nu credeti ca daca se schimba Tepes, Ceausescu, Iliescu, Constantinescu,Basescu, Iohannis, Firea, Dragnea, etc, va disparea vreodata mafia si talharia din Romania. Sultanul Erdogan este rodul democratiei.
FLORIAN D. MIREA 2018-09-10
Opozitie unita! Altfel, vom ajunge sa manifestam in Piata Victoriei pana la adanci batranete,si Dragnea cel nemuritor ne va da apa si zaharel cu lingurita, in marea lui marinimie, ca sa nu murim de inanitie.
Maria R. 2018-09-10
In razboiul intestin din PSD tocmai i se aplica beligerantului feminin o cataplasma pritocita de intelectuali si sportivi "de seama".
Bleah!
MIHAI 2 2018-09-09
Mare atentie - lista MUST de clisee onomastice trebuie urgent completata cu
inca un nume de bau-bau - JIMMIE AKESSON - seful partidului nationalist antiimigratie
care ar putea deveni Premier al Suediei.
Deci , sa recapitulam: Putin, Orban (Budapesta nu PNL), Erdogan, Bashar al-Assad,
Liviu Al- Dragnea , Donald trump si si JIMMIE AKESSON.

Pe cat de tare e in afaceri pe atat de ghinionist e unchiul George la investitii politice.


Joaquin Murieta 2018-09-09
Recunosc cei care conduc Romania azi nu sunt prea inteligenti dar ei recunosc asta si incearca cu modestie sa restabileasca Romania dupa dezastrul Basist. Inteligentii au innebunit s-au sin-ucis sau au emigrat datorita dezastrului Basist. Basescu personal i-a invitat sa emigreze deci doar cei care conduc azi asa cum sunt ei au mai ramas. Probabil ca doar dupa o generatie cu PSD la putere Romanii educati in universitati nu vor mai pleca si vor putea fi gasiti si politicieni mai buni.
Total 6 comments.