Ce mai poate opri tăvălugul Dragnea?
2018-09-04
22
Ieșirea „în decor“ a României, afundarea tot mai gravă în haos politic, juridic și constituțional cer și un răspuns extern pe măsură.

 

Îl mai poate opri ceva sau cineva pe Liviu Dragnea? Îl mai poate opri să nu distrugă complet ce a mai rămas din independența justiției, să-i facă iertați sau amnistiați pe infractori, în primul rând pe el însuși, deja condamnat în primă instanță pentru corupție? Opoziția e minoritară, lipsită de unitate și incapabilă să răstoarne actuala majoritate. Președintele a intrat, ce-i drept, într-un război total cu PSD și guvernul Dăncilă, dar prerogativele, deja tăiate, nu-i permit să se opună decisiv. Curtea Constituțională a fost preluată și nu mai poate constitui un factor de blocare a ambițiilor de putere totală ale PSD și Dragnea. Cumva s-ar putea opune Tăriceanu, partenerul de coaliție? În unele cazuri – cum ar fi suspendarea președintelui –, pesemne că se va opune în continuare. Dar de dragul supraviețuirii politice și juridice, Dragnea a ridicat deja posibilitatea unui singur candidat al coaliției la președinție – acesta fiind Tăriceanu. E suficient ca acesta să nu mai aibă obiecții în rest și, de altfel, în chestiunea îngenuncherii justiției sub pretextul luptei împotriva „statului paralel“ și a „protocoalelor“, președintele Senatului a fost întotdeauna trup și suflet alături de Dragnea.

 

Șansa de a-l vedea pe Dragnea stopat de propriii colegi pesediști s-a evaporat repede sâmbătă. În zadar s-a revoltat d-na Firea. Ceea ce n-au înțeles destui oponenți interni ai lui Dragnea este că opoziția în șir dispersat e ineficace: când s-a revoltat Grindeanu, Tudose a tăcut; când s-a revoltat Tudose, au tăcut Andronescu și Firea. Acum s-au revoltat cele două și alții tac intimidați. Se vor revolta, pe rând, la un moment dat și ei și vor cădea la rândul lor. Tot pe rând. Pesediștii nu se pot revolta laolaltă, căci asta se face în numele unor principii; or, ei n-au avut niciodată așa ceva. Nici nu se pot revolta în numele eficienței guvernării, căci toți au contribuit imens în trecut la lipsa ei și nici măcar în numele unei solidarități de grup, căci n-au știut s-o arate niciodată față de alții. Sunt deci o pradă ușoară pentru carnasierul Dragnea și oamenii săi.

 

Atunci poate societatea civilă – adică demonstrațiile – îl pot opri, susținute de proteste ale celor din justiție? Acestea au întârziat considerabil distrugerea statului de drept, dar mă îndoiesc că, în fața unei noi OUG 13 (încă și mai ticăloase, căci va încerca să demoleze însuși autoritatea lucrului judecat) ar mai conta. Poate, doar, dacă ar ieși în stradă un milion de oameni; atunci am avea însă o revoluție și ar trebui să vorbim în alți termeni. Dar mă îndoiesc că suntem acolo.

 

Și atunci? Îl mai poate opri ceva pe Dragnea de a face ce vrea în România? Da, Uniunea Europeană, dacă, prin intermediul Comisiei, acționează rapid și decisiv. Și fără întârziere. O spun fără nicio bucurie, dar trebuie s-o spun: sunt necesare măsuri de pedepsire politică, diplomatică și, probabil, și economică a României. Sau mai pe scurt: sancțiuni. Ele sunt posibile în baza MCV-ului și, pentru început, trebuie să lovească suficient de dur atât în prestigiul PSD-ului, cât și în cel al guvernului, urmărind să stopeze cel puțin OUG preconizată de Dragnea și destituirea procurorului general, pregătită de Tudorel Toader, chiar în momentul când ancheta privind evenimentele din 10 august e în plină desfășurare. Pentru UE ar fi un mod de a-și respecta propriile valori și de a arăta că, fie și într-o perioadă complicată pe plan internațional, ideea de a permite ca un guvern din UE să recurgă la violență nejustificată pentru a bloca proteste legitime este inacceptabilă, așa cum inacceptabilă este încercarea de a „rezolva“ răspunderile penale prin intimidarea procurorilor.

 

Repet: e trist să dorești ca țara ta să fie sancționată, mai ales că diferite repercusiuni vor fi simțite și la nivelul populației. Dar am ajuns în momentul când, la fel ca în 1990 după mineriadă, nu mai putem dori altceva. Ieșirea „în decor“ a României, afundarea tot mai gravă în haos politic, juridic și constituțional, conflictele interne fără putință de soluționare, afirmarea principiului „facem pentru că putem“ cer și un răspuns extern pe măsură. Formule diplomatice de tipul „urmărim cu îngrijorare“, neurmate de fapte nu numai că nu mai servesc la nimic, dar încurajează sfidarea și disprețul guvernanților noștri. Democrațiile liberale au fost puternice atâta vreme cât au știut să se facă temute și respectate de inamicii lor. Dar ca să te respecte altul e necesar să te respecți mai întâi pe tine însuți, or stima de sine și afirmarea practică și fermă a propriilor principii stau și cad împreună.

TAGS : dragnea firea andronescu dancila psd coruptie opozitie protocoale uniune europeana sanctiuni tudorel toader
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
?????? 2018-09-12
Tăriceanu și Liviu Dragnea ar putea "deveni" "neconstituționali" că s-ar putea să nu îndeplinească chiar toate criteriile "familiei tradiționale" ?
?????? 2018-09-10
Cum ați caracteriza domnule Cornea, "articolul dumneavoastră", din "perspectiva filozofică, îndeosebi, și mai puțin din cea "'constituțională" ? Deci, "este deci există" ?
padre 2018-09-11
Sigur nu vad in ce categorie filozofica as putea incadra articolul d-lui Cornea, dar stiu exact ce sentimente ma cuprind la citirea si recitirea analizei autorului, ceva gen resemnare documentata, blazare sociala cu radacini constitutionaliste, fatalism traditionalist argumentat, o gramada mare de neangajare personala si de eterna asteptare la altii.
Din punctul meu de vedere tavalugul declansat de Dragnea poate fi oprit, eficient si cu folos pe termen mediu si lung, numai de societatea civila organizata, omogena si dornica sa opreasca ceea ce pentru multi altii pare a fi un dar, un merit sau chiar un castig cinstit cumparat la vot; sincer nu vad rationamentul autorului in cazul decretarii oficiale a neputintei noastre nationale.
Doar UE poate stopa ceea ce noi am ales si promovam, aparent sau involuntar, suna nefiresc; iar daca facem abstractie de logica fortata a mesajului dintre randuri, se aude la fel de fatarnic ca si indemnul de a nu mai construi poduri in regiuni deluroase pentru ca oricum ploua si fuge solul, mai bine sa asteptam sa dispara dealurile, ploile sau oamenii.
Nu vreau sa critic, dar ma ingrozeste efectiv aceasta pozitionare fatidica in spatele acelorasi limite cultivate in anii comunismului: agenturili ne voiau raul atunci, acum numai cei din exterior ne pot ajuta. Poate ca exista, totusi, o nota de ironie fina pe care nu reusesc sa o descifrez la ceas de seara, oboseala si deznadejde personal documentata si traita: a mai trecut o zi, maine va fi sigur mai rau decat azi, printre aceleasi neajunsuri trebuie sa ma pregatesc inclusiv pentru referendumul familiei traditionale care va schimba constituia si fata Romaniei democratizate de o grupare sublima de .. conationali alesi!
Vicentio B. 2018-09-07
Domnule Conea,
NU lasati sa se inteleaga / perceapa faptul ca, orientat dupa imprejurari, practicati
CENZURA, evident NECONSTITUTIONALA, asa cum se poate deduce din comentariul
DECENT, OBIECTIV formulat de comentatorul Polilogu 2018-09-06. Doriti CORECTITUDINE,
NIMENI nu va poate impiedica sa publicati un COD ETIC, care sa se refere
precis la "conditiile preliminare" in publicarea unui comentariu, si anume
respectarea "drepturilor fundamentale" stipulate in Constitutia Romana.
Sunteti chiar obligat in a formula un astfel de COD ETIC.
Altfel, intertineti un sisitem ad libitum, care nu-si gaseste locul in
ceea ce dvs. doriti sa apara ca fiind MORAL - Ordine Constitutionala.
Mouillé Paissédé 2018-09-06
Se spune ca orice partid la putere se erodeaza. Daca faci tampenii grosolane, cu atat mai mult.
Dupa aceasta logica, psd ar fi trebuit sa ajunga la -25, nu la 25%.
BASCA 2018-09-06
Dar se stie,doar A3 poate opri tavalugul.
Polilogu 2018-09-06
Ce culpă am ? Ce mi se impută ? Am injurat pe cineva ? Am fost vulgar in cuvinte si atitudini ? Am încălcat vreo lege ? N-am facut nimic altceva decat sa raspund d-lui VINCENTIO B cu câteva completări ! Si totusi am fost cenzurat !Sau, mă rog, monitorizat ...
Darie 2018-09-05
Nimeni nu va opri tăvălugul Dragnea&Cooperativa. Pe Ceaușescu l-a oprit foamea, nu altceva. Capitalismul a rezolvat problema cu foamea în România. Cu stomacul plin oamenii vor fi lipsiți de orice reacție la problemele etice și la principiile universale. Aceasta e natura umană, iar a nega faptele n-ar face decât să mai confirme inutil încă odată adevărul trist. Aceasta explică de ce și cum, în nici doi ani, acești borfași profesioniști au putut intra în statul român cum intră un cuțit în carne. O poveste tristă depre oameni în general. Și, în particular, despre o națiune care se crede „cea mai vitează dintre..” și „cea mai tare din..”. Cea mai tare din gură, mda. Din gura care a strigat din nou cu binecunoscuta tăcere asurzitoare și urât mirositoare „Dă-ni-l pe Baraba”. Păcat că oamenii nu au realizat până astăzi și ce a urmat după ce Baraba a fost livrat conform dorinței „poporului suveran” cu o majoritate covârșitoare de peste 3 milioane, sigur că da.
Vicentio B. 2018-09-05
NU-I DE GLUMA!
Stimate Domnule Andrei Cornea,

cand vorbiti/scrieti despre "tăvălugul Dragnea?", este o realitate!
Dar tot o realitate reprezinta si situatia ca, dvs. vorbiti de regula NUMAI
de ALTII! La ceea ce ar trebui sa fie AMELIORAT in formatul dvs. editorial,
devenit un altfel de tip de "TAVALUG", - taceti CHITIC!
Articolul dvs. " jalnic" cu referire - total ALTERATA - la Presedintele Iohannis,
NU va produs RELECTIILE MORALE necesare! Este "jalnic" si pentru dvs.
Va asigur "nu-i o gluma" !
Pe cine tot intrebati , cand dvs. PERSONAL, folositi rutina TACUTULUI?
Eu, inteleg ca, traiti din conflicte, despre care aveti ce scrie!
Dar din momentul in care puneti intrebari, ar trebui sa stiti si sa
raspundeti !
Vicentio B. 2018-09-06
@Polilogu. Un sincer MULTUMESC! In fine, un comentariu SERIOS.
INSA, doua adaugiri:
1. "onorarea" la care va referiti, a fost si din partea mea, si anume,
ca o RECUNOASTERE pentru CALITATEA SERVICIULUI si al CONTINUTULUI
CONSUMATIEI, ca atare!
2. Comentariul dvs., din pacate; OCOLESTE TOTAL aspectele la care eu m-am referit,
care sunt realmente GRAVE: functioneaza sistemul "apa batuta in piua!" - "Made Andrei Cornea"
Incercati sa intrati intr-un DIALOG SOCIAL cu Andrei Cornea! Veti avea nevoie de ANI LUMINA!
Polilogu 2018-09-05
Sunt foarte multe țări care au adoptat legi permisibile pentru lobby. ROMANIA nu are o astfel de lege Tot ce trece de limita acelor legi este INDISCUTABIL CORUPTIE ! Cine a dorit ca Romania sa nu aibă o astfel de lege și să mentină de 30 de ani situatia (confuzia ) UITE CORUPTIA - NU E CORUPTIA ? Comisia de la VENETIA ce părere are ?Ce părere a avut ? Noi ce vrem ? Sa reedităm ceea ce s-a petrecut acum 500 de ani prin REFORMĂ si CONTRAREFORMĂ culminând cu RĂZBOIUL DE 30 de ani ? Să ajungem să vindem în piata ...publică INULGENTE PAPALE? In SUA există...” legea bacsisului ”. DE PILDĂ, orice consumatie plătită cu bon fiscal o poti ”onora” cu 10 la sută din valoarea ei, dacă vrei ...să o faci pe galantul . Pentru că nu te obligă nimeni la nimic . O faci pe socoteala , buzunarul și barba ta proprie.

PS . Două greseli groaznice ale democratiei noastre neocomunist-progresiste aflate in plină expansiune
1)neparticiparea la vot ! LEHAMITEA DE A VOTA !
2) E prea taziu ca tavalugul DRAGNEA sa mai fie stopat. DIN VINA NOASTRA ELECTORALĂ !! Din culpa lipsei de previziune si VIZIUNE . Orice mecanism congestionat la maximum, plesneste si face victime colaterale cu ghiotura . Și care nu-ti mai cere Atestatul Principiilor.
3) Nu sunt adept al marilor maestri intr-ale hotiei pe numele lor VOICULESCU, VÂNTU:A. NASTASE, DRAGNEA et comp creatorii marii scoli românesti a mistficărilor parșive. CATEGORIC; NU !
cucu 2018-09-05
we the people.
Ion Antonion 2018-09-06
Sau un infarct sau AVC.
Fagarasanu 2018-09-05
Intrebare: Ce mai poate opri tăvălugul Dragnea?
Raspuns: De democratie ai auzit? Boborul la alegeri!
Tudor 2018-09-04
Toti politicienii il sustin pe Dragnea ca sa scape de Jilava pentru hotiile facute in ultimii 30 de ani.
Joaquin Murieta 2018-09-04
Domnii judecatori daca vor sa conduca Romania trebue mai intai sa cashtige alegerile. Deocamdata n-au cashtigat nici-un vot si e greu de crezut ca vre-o data cineva va vota cu Kovesi sau Mocovei. Dragnea e nevinovat si poporul Roman il sustine in stoparea protocoalelor si inscenarilor judiciare a caror victima este nu doar el ci si multi alti Romani. Pe 10 August opozitia a constatat ca nu pot fi arestati cei de stanga pentru ca nu sunt vinovati deci s-a incercat faza urmatore cea a assasinatelor politice. In Anglia a fost deja assasinata deputata Laburista Jo Cox chiar in timp ce tinea un discurs anti-Brexit si asa a ieshit Brexit la referendum. Daca opozitia va reushi assasinarea lui Dragnea cum s-a reushit cu Jo Cox foarte probabil nimeni nu va mai indrazni sa candideze la conducerea PSD de frica sa nu pateasca ca Dragnea.
Vicentio B. 2018-09-05
@Joaquin Murieta. Dvs. ar trebui sa siti DE CE originalul Joaquin Murieta,
a ramas FARA CAP. Dar asta NU va impiedica sa va interesati cam cum se scrie
corect "nici-un vot"! NU lasati eventualele corecturi pe seamna autorului articolului,
deoarece pentru EL (Andrei Cornea) - dialogul social, moral pe acest Site este
NE - util!
FLORIAN D. MIREA 2018-09-04
Orice lider descreierat si orice dictator poate fi oprit, domnule Cornea, iar daca ei nu sunt opriti inseamna ca cineva ii ajuta sa se mentina. Istoria secolului XX este plina de astfel de exemple. Societatea romaneasca l-a produs pe Dragnea si tot societatea romaneasca il va opri, cu sau fara ajutorul sefilor de la Bruxelles ai UE, care se limiteaza la vorbe si declaratii si nu fac nimic din ce ar putea sa faca, parand a-si fi insusit doctrina comunista a "neamestecului in treburile interne". Sunteti prea sceptic, asa cum Radu Vancu este prea optimist. Intre pesimism si optimism, societatea romaneasca trebuie sa actioneze. Si va actiona.
Dan Plesoianu 2018-09-04
Din pacate, acest mod infantil de gindire, "e rusine ca UE sa sanctioneze Romania" a dus la ceea ce vedem si traim astazi. Iar in aceasta atitudine total falimentara s-a complacut si UE, permitind dezvoltarea cancerului (la figurat) si a ciumei (atit la figurat, cit si la propriu) in Romania. Pentru ca raspindirea ciumei porcine in tara este si o vina a UE, care nu a urmarit, controlat, si impus, aplicarea masurilor de contracare a acestei maladii extrem de grave, din toate punctele de vedere. UE a lasat Romania sa isi faca de cap, chiar daca se stia de la bun inceput, inca de la incorporarea in UE, ca Romania este deficitara la toate capitolele.
Asa ca, avind in vedere istoria apropiata a UE, trebuie sa spunem ca chiar aceasta UE are nevoie de sanctiuni din partea unor foruri superioare, care probabil ca inca nu exista. Toata lumea s-a bazat pe faptul gresit, evident, ca UE se poate autogestiona, iar UE s-a bazat pe aceeasi mentalitate, si mai gresita, fata de Romania. Hotia si raul fac parte, din pacate, din natura umana, iar acestea nu pot fi limitate si tinute in friu fara a se impune aplicarea legilor, si aplicarea de pedepse corespunzatoare, la toate nivelurile. Acestea sint niste principii simple si inviolabile ale procesului de educatie.
mike 2018-09-06
"UE a lasat Romania sa isi faca de cap, ..." Cu alte cuvinte, pe noi trebuie ca cineva sa ne monitorizeze tot timpul si sa ne rezolve problemele. Nu domnule, UE nu are puterea de a interveni in afacerile interne ale statelor membre. UE nu are putere de decizie in ce priveste politicile si deciziile interne ale statelor membre. UE poate doar sa sanctioneze, sa traga semnale de alarma, sa intervina prin mecanisme proprii la scara UE, insa nu poate sa anuleze deciziile lui Dragnea. Plus ca orice decizie a UE (directiva, regulament, etc) trebuie aprobata si votata de fiecare stat membru, in caz contrar nu se aplica. Ungaria a fost "pedepsita" prin activarea articolului 7, insa acest lucru trebuie supus la vot in Consiliu, care nu are majoritate calificata. Asa ca, trebuie sa ne rezolvam aceste probleme singuri, la noi in tara asa cum putem. UE n-a lasat Romania de izbeliste si "sa-si faca de cap", asa cum afirmati, ci a monitorizat-o tot timpul prin diverse mecanisme, precum MCV. Insa cine naibii isi inchipuia acum 2 ani ca va veni unul cu mustata de hamster care va narui totul ?
emil 2018-09-04
Procurorii s-au afiliat demult incurajati de semnaturile lui Iohannis, cativa se dau intimidati. Dragnea este doar un fulg de nea prizonier intr-un bulgare mafiot ce se rostogoleste fara oprire.
CHARLIE 2018-09-05
Este slaba speranta ca Uniunea Europeana sa impune masuri contra starii coruptiei de oficiale,de Stat in Romania. UE este mult mai lasa ca sa faca ceva drastic in Romania. Statele Unite au interese militare in Marea Neagra si Romania le acorda baze. Schimbarile in Romania trebuie sa emaneze din launtrul tarii.
Total 22 comments.