Răzmerița lui Firea și planul dictatorului
2018-09-04
13
Afișând o relaxare disproporționată cu amploarea conflictului declanșat de singura sa rivală de calibru din partid, Dragnea a lăsat senzația că a ieșit, ca și altă dată, victorios din CEx-ul de la Neptun.

Uitându-ne la rezultat, așa s-ar zice: cererea ca ministrul de Interne să fie demis a primit un singur vot pentru, cel al lui Firea. Partidul a bătut iarăși din pinteni în fața liderului suprem, deși înaintea ședinței așa-zisul grup al dizidenților, același din vremea lui Tudose, își încordase mușchii declarațiilor. Joc de scenă. Înăuntru, la ședință, au fost tăcuți ca peștii. S-or fi gândit că n-are rost să-și pună pieile și interesele pe băț, din moment ce e clar că de acum înainte au un purtător de cuvânt en titre. Și încă unul redutabil. E o schimbare importantă de paradigmă, Neptunul va deveni un punct de referință: rezistența în PSD poartă un nume sonor. Da, Dragnea a ieșit victorios, dar e o victorie ce pavează drumul înfrângerii. Unul lung și complicat însă. O înfrâgere care ar putea să nu mai folosească la mare lucru, dacă Dragnea apucă să-și ducă planul la sfârșit.

 

Gabriela Firea a deschis oficial ostilitățile, dând un recital de zile mari. Pe cât era Dragnea de zâmbăreț și șmecheros, pe atât era Firea de lividă și furioasă. Nu „supărată“, cum a încercat să minimalizeze Dragnea scandalul, ci turbată de-a dreptul. De ce oare? Să fie doar nemulțumirea față de tentativa tandemului Dragnea-Dan de a-i arunca Speranței Cliseru, protejata sa, în cârcă răspunderea, inclusiv penală, pentru represiunea din 10 august? Presa a scris despre legăturile de interese, via Pandele, dintre cele două, dar pare ceva mai mult de atât. Mai degrabă, Firea a mirosit sângele, oportunitatea momentului. A simțit că a venit nu doar vremea răfuielilor cu rivalul său, ci și cea a jocului pe cont propriu. Nu degeaba a amenințat că poate „candida ca independent“ la Primărie. Nu degeaba s-a poziționat de partea protestatarilor, a acuzat-o pe Dan și, implicit, pe Dragnea, care „a numit-o în funcție“, că a coordonat brutalitățile jandarmilor, a plâns de mila „oamenilor pașnici care au suportat gazele lacrimogene“ și a condamnat „violențele nejustificate“. E o strategie cu bătaie clară. Firea are nevoie de simpatia și votul bucureștenilor și ce metodă mai bună putea găsi decât să se cocoațe pe valul urii față de Dragnea? Va poza în victima „dictatorului“, iar nereușitele, proasta gestionare a banului public și clientelismul le va pune în cârca „dizidenței“ sale. Încearcă să recâștige capital politic - făcut praf după 10 august - pentru a-și menține reduta de forță în PSD.

 

Firea a făcut mai multe mișcări abile, a introdus în ecuație „percepția negativă despre țara noastră“, l-a acuzat pe Dragnea că e surd la criticile și îngrijorările Comisiei Europene, pe care Corina Crețu vrea să i le transmită, și a atras atenția că Juncker va vorbi în 18 septembrie despre proteste. Ce schimbare de retorică, un discurs de opoziție, nu de lider PSD! Solidaritate, dar nici chiar așa, a spus Firea în stilu-i melodramatic: „Sunt totuşi un om, am şi copii, sunt şi mamă şi nu vreau să-mi fie ruşine să mă duc în Europa, să-mi fie ruşine să ies pe stradă“. Europa ca Europa, că s-a văzut cât moare PSD de grija ei, Firea nefăcând excepție de la linia de partid până acum, dar ce te faci în București, acolo cum mai scoți capul pe stradă? Alta e dacă te metamorfozezi în războinic anti-Dragnea, dacă ești perceput și în partid, dar și în rândul populației exasperate de PSD drept singurul care poate crea o breșă în dictatura dragnistă.

 

Loviturile aplicate nu s-au oprit aici: a dat din casă, spunând că protejata Carmen Dan face poliție politică, spionându-i (pe Cliseru), punct sensibil în partid, care se teme că urechile fostului „Doi și un sfert“ sunt conectate direct la biroul lui Daddy. S-a întrebat retoric cum de poate ajunge ditamai PSD să nu aibă candidat propriu la prezidențiale și să meargă pe mâna lui Tăriceanu. Răspunsul se impune de la sine: pentru că Dragnea e un „penal“ care nu poate candida. PSD se duce la vale în sondaje, a atras atenția și dizidenta numărul doi, Ecaterina Andronescu, iar guvernul ar trebui remaniat pentru că „e loc de mai bine“. De mult mai bine chiar, și asta o văd în special pesediștii loviți de pesta porcină.  Firea a spus public pentru prima oară ceea ce gândesc mulți români și e o premieră faptul că Dragnea este contestat fără menajamente din interior la scenă deschisă. Motivațiile ei țin însă de interese mai mult sau mai puțin oneroase, țin de previzibila luptă pentru putere din PSD. Firea nu e o amazoană, e strâns legată de corupția din Voluntari, e dizgrațios de populistă, de aceea mișcările ei trebuie privite cu circumspecția cuvenită personajului.

 

Să nu ne îmbătăm cu apă rece: Dragnea controlează partidul, e tot mai periculos și hotărât să meargă până la capăt cu îngenuncherea statului ca să se salveze de pușcărie. Planul e clar și l-a detaliat în conferința de presă de sâmbătă. În principal, e vorba de ordonanțe de urgență pentru amnistie și grațiere, indiferent cum vor fi împachetate acestea, și de preluarea serviciilor secrete, care vor intra în linie dreaptă. Dragnea i-a dat în CEx ordin lui Dăncilă să dea o OUG prin care să „anuleze protocoalele și efectele acestora“ și să găsească o cale pentru revizuirea sentințelor în dosarele cu interceptări SRI. Vrea să-i scape pe toți, fără discriminare - urmăriți penal, trimiși în judecată și condamnați definitiv. Ceea ce deja a anunțat Tudorel Toader că va face e doar o secvență a planului mai mare: „persoanele care au sentimentul, convingerea că au fost condamnate pe nedrept în baza interceptărilor făcute de SRI sau a protocoalelor încheiate cu SRI să poată cere unui judecător revizuirea sentinţei“. Iar pentru a face posibile aceste ordonanțe, care s-au împiedicat până acum de avizul unor ministere, Dragnea mai pregătește o OUG prin care să-i scoată din circuitul avizării pe funcționarii publici. Serviciile secrete vor fi îngenuncheate printr-o nouă legislație, în care punctul forte îl reprezintă înființarea Autorității Naționale de Interceptări, pusă în subordinea parlamentului (proiect intițiat de Tăriceanu), în urma căreia SRI și DNA vor pierde prerogativa de a face interceptări. Dacă la toate astea adăugăm demararea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr, impunerea în fruntea DNA a unei marionete pesediste, prelungirea prin ordonanță a mandatului șefului Inspecției Judiciare, faimosul mason devenit măciucă a PSD, Netejoru, rechemarea ambasadorului George Maior, presiuni pentru schimbarea lui Eduard Hellvig din fruntea SRI, avem dimensiunea exactă a restaurației. Cum Dragnea îl momește pe Tăriceanu cu candidatura la președinție (doar un prost poate să creadă una ca asta!), planul va trece rapid. Cine să-l mai împiedice, după ce am văzut la ce violențe se pretează dictatorul și camarila?

 

Răzmerița lui Firea, care nu are nicio legătură cu statul de drept, e tardivă și ipocrită în acest context, în care soarta României se joacă contra cronometru la ruleta lui Dragnea.

TAGS : firea dragnea carmen dan cliseru 10 august PSD primarie proteste violente tudorel toader OUG amnistie
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
emil 2018-09-15
Faceti confuzie, mafia si dictatura sunt doua lucruri total diferite ce se exclud una pe cealalta. Romania se afla sub un regim mafiot structurat cata vreme jandarmeria, politia, parlamentul, justitia, etc, executa acte de talharie si teroare asupra populatiei.
Vicentio B. 2018-09-06
DRAGNEA GO HOME AND REST!

ar trebui sa fie CHEMAREA in Romania, si
anume in fiecare Capitala de Judet, in fiecare
localitate URBANA si RURALA. Astfel, Dancila
si DAN, vor trebui sa-l urmeze. NU exista loc de
de placate, ar trebui sa se poarte o banderola NEAGRA,
cu figura acestui MUSTACIOS sef de CLAN, insotita
de GO HOME! Acesta ar fi, cu adevarat, un semn de
DEMNITATE UMANA NATIONALA !

PS. Aceasta ar trebui sa fie si TITLUL - Prima pagina:
la Revista 22.
BASCA 2018-09-06
Greu sa fii dictator in tara asta,acum o sa vedem daca cu o Florea se face primavara.
Vicentio B. 2018-09-06
@BASCA. Regret sincer.
Cum sa fie "Greu sa fii dictator in tara asta..", cand de fapt acestia (Dictatorii).
NU fac altceva decat folosirea SEVEI - AUTOHTONE: MENTALITATEA in AER!
MORALA la PAMANT! Precum regula: dati cu BASCA IN STRUNG!
Nu am facut decat sa va repet afirmatia dvs.!
dragnea va pleca exact ca prostul 2018-09-05
Oare cat de idiot poti sa fii sa faci ce a facut dragnea pe 10 august? Si-a facut-o singur, ca prostul, fara sa se gandesca o secunda la consecinte, nici macar la cele care se vor rasfrange asupra lui. Asa ca de ce ii e teama nu o scape: va iesi din politica exact ca prostul. Doamne-ajuta, sa piara pe limba lui!
Adrian 2018-09-05
Ca de fiecare data cand cineva critica PSD-ul madam Pora sare cu harletul la el (ea). Nu ca as avea vre-o simpatie pentru Gabriela Firea dar astazi problema nationala de maxim interes pentru Romania se numeste Liviu Dragnea, iar nu Gabriela Firea. Din pacate, ca de multe ori in trecut, d-na Pora se infurie pe cei care il critica pe impostor si face tot ce stie ea mai bine sa il discrediteze. A avut timp suficient sa mature pe jos cu primarul capitalei dar madam Pora simte momentul greu al lui Liviu Dragnea si se grabeste sa ii besteleasca astazi, acum, pe contestatari.
Vicentio B. 2018-09-06
@Adrian. NU COMENTEZ "OPINIA" dvs.! Insa, in cotextul afirmatiei, in format CONCLUZIE (citez): "Din pacate, ca de multe ori in trecut, d-na Pora se infurie pe cei care il critica pe impostor si face tot ce stie ea mai bine sa il discrediteze." rog sa numiti concret TREI EXEMPLE, din care sa reiasa / sa fie confirmata acesta. Multumesc anticipat!

PS. Aspectele:
1. Din momentul in care afirmati "pe impostor", inseamna implicit faptul ca, este si constatarea dvs. Ca atare, induceti intrebarea: cum mai poate Andreea Pora sa "discrediteze" pe CEL la care va referiti ?
2. Folositi termenul “madam Pora", care in limba romana, de regula / formatul actual, se foloseste in formulari CINICE, ZEFLEMISTE, cu privira la O ANUMITA persona publica, sa si cum aceasta ar fi femeie din personalul casnic al familiilor bogate, femeie de serviciu la un hotel; Guvernanta, femeie de moravuri ușoare; patroana a unei case de prostituție.” Este in ordine aceasta pozitie a dvs., care in opinia mea reprezinta O PERSIFLARE PUBLICA a autoarei?


Franklin 2018-09-05
Dragnea va pierde totul odata cu caderea guvernului Dancila. Iar guvernul Dancila poate cadea la initiativele parchetului general
Vicentio B. 2018-09-05
„CRUCIADA“
Trei blonde, toate trei
sau PATRU D si DOI T

Dragnea, Dan si cu Dancila,
lupta sa nu-s piarda .. FIREA.
TT- ul, cu mintea lui docila,
pregasteste …MANTUIREA!
Daea e cu pesta lui PORCINA,
dar cu mintea de GAINA.
Tariceanu Sef Senat,
“alchimist” infumurat,
e constant in torpilat,
clorurat, sulfurat si carburat,
exersat in .. ASTEPTAT.

PS. Pe acest Site, obiceiuri deja IMPLANTATE:
a "disparut" SUBIT cel numit "DUMITRU BRANISTEANU", s-a "imbaiat"
in DIVERSIUNE, pentru a RE- aparea in vechia varianta "MIHAI 2", care
ACUM /AICI, printre altele afirma / intreaba. "Si PE BUNE ce,
vretio sa ziceti ca nu e o solutie inteligenta ?".
livid dragnea 2018-09-04
Visul lui dragnea: dragnea, presedinte, valcov, premier. Atunci, toate actiunile lor ar merge ca unse.
Se aude ca stau si in aceeasi casa si sunt, anticipat, rude prin alianta, cata vreme iubitele lor sunt verisoare. Asadar, se au ca fratii si pun non-stop tara la cale.
Ipkiss 2018-09-04
Nu mi-e clara importanta amnistie-gratiere atata vreme cat dragostea fata de psd-isti e atat de mare incat invinge si sablonul "pana cand ... DNA ne va desparti". Vor fi votati, ca si pana acum, chiar si fiind in inchisoare, pentru ca vor fi victimele statului paralel. In convingerile celorlalti, chiar si "albit", Dragnea va ramane pe veci infractor. Adica ramane cum am stabilit.
Cat despre relatia A.L.- PSD, ideea este cine pe cine evalueaza primul. Din pacate, primul a ratat startul.
munteanu mircea "mongolul" 2018-09-04
Nu este o simpla razmerita. Sunt mai multe. In primul rand a fost apelul Androneascai. Sustinut formal, slab, de braileni. Atac stopat de Dragnea prin lungi parlamentari si negocieri. Nici nu a putut participa la sedinta femeilor PSD, din cauza asta. Abia stopat acest atac si s-a dezlantuit Firea. Sustinuta de Corina Cretu. Asta arata ca vechea garda ( Iliescu etc.) sunt ingrijorati de posibilele efecte asupra partidului. (Blamarea in UE, scoaterea din Internationala
Socialista). Daca vom avea asa ceva, Dragnea isi va lua la revedere de la sprijinul batrinei garzi. PSD se va scinda. Cei care vor sa ramina socil-democrati si partidul noilor imbogatiti, de esenta fascista, in jurul lui Dragnea, Carmen Dan si Valcov. Daca vor rezista la atacul batrinei garzi. De asta era Firea livida de furie. Primul atac a dat gres. Ramine de vazut ce se va intimpla in Europa.
Si parca a mai fost un baron ce a parasit sedinta furios (Oprisan?). E de semnalat ca organizatia de femei a PSD nu a sustinut grupul opozantelor (Andronescu, Firea, Cretu, Cliseru.)
Lucrurile sunt in fierbere. Deocamdata, Dragnea stapineste situatia interna. Prin dictatura. De esenta fascista. Sa vedem replica internationala.
Asta e lucrul decisiv. Din pacate.
mIHAI 2 2018-09-04
perfidul DIKTATOR tocmai a renuntat sa candideze la functia de PRESEDINTE , dar vnu conteaza, daca MONSEUR se scrie - MONSEUR se pronuntza in veacul vecilor.
Nu se schimba decat - cel nult - libertatea de expresie.
Eu stiu ca sdupararea e mare de cand a devenit clar ca avand un singur candidat PSD si ALDE vor lua presedintia din primul tur.
Totusi mai lasati-ne si pe nou sa ne dam cu parerea.
FIREA a intrat in politica pentru a ajunge EUROPARLAMENTAR si acum tocmai a marcat punctul decisiv.
DIOKTATORUL ii va oferi peste cateva lunu o pozitie castigatoare pe lista - ca si Abramburicai - ca doar ce va inchipuiti ca isi doreste si aia /
Si PE BUNE ce , vretio sa ziceti ca nu e o solutie inteligenta ? Oricum la intrarea in EUROPARLAMENTdelegatilor romani li se aplica cate un plasture pe gura si vreme de un mandat nu au nici o contributie proprie , in nteresesul Romaniei. Asa ca tot una e daca trimitem acolo oamoeni de valoare sau doar pe neica nimeni.
Este solutia la care recurge si PNL ul ca sa scape de Orban ....da la ei e jaloe ca s locuri putine si turcane multe si marunte
La USR e mai simplu - ei nu vor candida nici unul - primul va fi CIOLOS sio probabil ca acela va fi si singurul loc eligibil.
Total 13 comments.