Macron va vorbi cu Putin despre cazul regizorului ucrainean Oleg Sențov, închis în Siberia
2018-08-09 - Dora Vulcan
International
0
Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi vineri cu președintele rus Vladimir Putin despre regizorul ucrainean de film Oleg Sențov, care se află într-o închisoare din Siberia și care se teme că sfârșitul său este aproape, după aproape 90 de zile de grevă a foamei, relatează Reuters. Într-o scrisoare trimisă lui Putin, mama lui Sențov îi cere îndurare față de fiul său.

 

 

 Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, vineri, despre regizorul ucrainean de film Oleg Sențov, care se află într-o închisoare din Siberia și care se teme că sfârșitul său este aproape, după aproape 90 de zile de grevă a foamei, făcută în sprijinul tututor deținuților politici, relatează Reuters. Tot joi, Kremlinul a confirmat că a primit o scrisoare din partea mamei lui Sențov care-i cere îndurare față de soarta fiului ei, informându-l pe Putin că cel mai mic dintre fiii lui și are autism și are stringentă nevoie de prezența tatălui. "El a petrecut deja patru ani în închisoare. Copiii îl așteaptă, iar cel mai mic fiu are autism. Ei se luptă fără el", a scris bătrâna mamă a lui Sențov, citată de Reuters. ”Criminalul Sențov”, cum îl numește presa prorusă, a fost acuzat că a dat foc la două clădiri de birouri din Crimeea, inclusiv una aparținând partidului aflat la guvernare în Rusia, și pentru că ar fi plănuit să arunce în aer un monument al fondatorului statului sovietic, Vladimir Ilici Lenin. Sențov a fost acuzat de organizarea unui "grup terorist" în Crimeea, care ar fi urmărit înlăturarea controlului Moscovei asupra peninsulei, anexată de Putin în 2014.

 

 

Sențov, închis în Siberia pentru motive ce țin de acuzații politice, a intrat în greva foamei pe 14 mai, pentru a cere eliberarea tuturor "deținuților politici" ucraineni deținuți în Rusia,  relatează Reuters, citând surse oficiale de la Palatul Elysee. 

 

Tot joi, Kremlinul a confirmat că a primit o scrisoare din partea mamei lui Sențov care-i cere îndurare față de soarta copilului ei, informându-l pe Putin că cel mai mic dintre fiii lui are autism și are nevoie stringentă de prezența tatălui. "El a petrecut deja patru ani în închisoare. Copiii îl așteaptă, iar cel mai mic fiu are autism. Ei se luptă fără el ", a scris bătrâna mamă a lui Sențov, citată de Reuters. 

 

”Criminalul Sențov”, cum îl numește presa prorusă, a fost acuzat că a dat foc la două clădiri de birouri din Crimeea, inclusiv una aparținând partidului aflat la guvernare în Rusia și pentru că ar fi plănuit să arunce în aer un monument al fondatorului statului sovietic, Vladimir Ilici Lenin.

 

El a fost acuzat de organizarea unui "grup terorist" în Crimeea, care urmărea să înlăture controlul Moscovei asupra peninsulei, anexată de Moscova în 2014.   

 

 

 

 

Regizorul ucrainean Oleg Sențov, închis de Putin în Siberia, se teme că sfârșitul i-e aproape

 

Regizorul ucrainean Oleg Sențov, deținut într-o închisoare din Rusia și în greva foamei de aproape trei luni, este într-o stare de sănătate "catastrofală" și se teme că sfârșitul său este "aproape", a precizat miercuri verișoara sa, după ce a primit o scrisoare de la acesta.

 

 "Situația nu e proastă, este catastrofală. Oleg mi-a trimis o scrisoare prin intermediul avocatului său. Aproape nu se mai poate ridica. Scrie că sfârșitul său este aproape și nu vorbește de eliberare", a scris vara regizorului, Natalia Kaplan, pe Facebook, citată de AFP. 

 

Regizorul în vârstă de 42 de ani, aflat miercuri în a 87-a zi de grevă a foamei, refuză transferarea într-un spital civil de teamă că nu va supraviețui transportului, a adăugat ea.

 

Un oponent al anexării peninsulei Crimeea de către Rusia, Oleg Sențov a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru "terorism" și "trafic de arme" la capătul unui proces calificat drept "stalinist" de Amnesty International.

 

Acesta a intrat în greva foamei în 14 mai pentru a cere eliberarea tuturor "deținuților politici" ucraineni deținuți în Rusia.

 

Avocatul lui Sențov, Dmitri Dinze, care l-a vizitat marți în închisoare, a declarat că regizorul a slăbit 30 kg și suferă de probleme cardiace.

 

Potrivit acestuia, regizorul are o rată foarte scăzută de hemoglobină iar ritmul său cardiac este de 40 de bătăi pe minut.

 

Autoritățile penitenciare spun însă că starea sa de sănătate este "satisfăcătoare".

 

Guvernele occidentale și numeroase personalități, precum scriitorul american Stephen King sau actorul american Johnny Depp, au cerut Kremlinului eliberarea lui Oleg Sențov.

TAGS : rusia franta macron putin ucraina detinut politic regizor oleg sențov greva foamei muribund
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Total 0 comments.