Cum a devenit ministrul român al Apărării agentul Rusiei
2018-08-02
10
E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de Mihai Fifor.

 

 

Mihai Fifor a primit deja mulțumiri din partea Ambasadei Ruse la București pentru “adevărul spontan” pe care l-a spus atunci când s-a laudat cu securitatea fără fisură de care dispune România. Una dintre fisuri este însă chiar ministrul Apărării, care din ignoranță vorbește despre lucruri care îi depășesc competențele. Mihai Fifor a vrut să demonstreze că România nu se teme de Rusia și că țara are suficiente capabilități militare pentru a respinge intimidările pe care le orchestrează Moscova. Ministrul a enunțat la repezeală armele de care dispune România, spunând inclusiv că la Deveselu, acolo unde se află scutul antirachetă montat de americani, s-ar afla rachete balistice. Scutul nu este încă activ și nu poate funcționa fără radarul de mari dimensiuni din Polonia, a cărui dare în folosință a fost amânată cu un an. În plus rușii au vorbit încă de la început despre scutul găzduit de România ca despre o armă sofisticată care nu este destinată doar apărării și care la o adică ar putea purta încărcături nucleare. NATO care include scutul în sistemul de apărare al Europei de Est a negat cu vehemență astfel de alegații. Vladimir Putin a insistat însă în ultimii ani asupra pericolului care vine dinspre România și oficialii ruși au tot spus că SUA ar putea declanșa asupra Rusiei un atac nuclear din România. 

 

Rachetele balistice menționate de ministrul român al Apărării pot fi într-adevăr purtătoare de încărcătură nucleară și sunt gândite să țintească până la 5000 de kilometri, dar ele nu există la Deveselu.

 

 Mihai Fifor nu se afla într-o conferință de presă atunci când a confundat un scut defensiv cu unul ofensiv, ci într-o discuție prietenească la Antena 3, unde interlocutorul său a trecut peste acest amănunt fără să-l bage în seamă. Între timp ministrul și-a luat vorba înapoi, fără să accepte că a fost o gafă, ci doar “o eroare de interpretare”.  Fifor venise la televizor să facă pe grozavul cu noile rachete Patriot pe care le va plăti în septembrie și cu avioanele britanice care au gonit de mai multe ori avioanele rusești de luptă din apropierea granițelor României de la Marea Neagră. Să ne explice că rușii ne provoacă “destul de des”, dar că americanii și NATO sunt gata să ne apere. 

 

Tot Aliații vor trebui să scoată castanele aruncate în foc de Fifor, mai ales după ce Pavel Alekseenko, secretar I la Ambasada Rusă de la București a scris pe Facebook că declarația ministrului Apărării “este încă o dovadă că scutul american din Deveselu reprezintă o amenințare directă și imediată la adresa securității Federației Ruse”.

 

Poate că, în virtutea Parteneriatului Strategic, SUA îi va cere de-acum înainte României să vină în funcții atât de sensibile cu oameni bine pregătiți, nu cu politicieni care se transformă spontan în agenți proruși.

 

Cine își asumă responsabilitatea pentru gafa lui Fifor? Liviu Dragnea, prim-ministra, Viorica Dăncilă, președintele Klaus Iohannis? E inexplicabil de ce șeful statului nu se grăbește să facă o declarație fermă care să infirme cele spuse de ministrul Apărării

 

În 2015, când premierul de-atunci Victor Ponta îl propusese pe Mihai Fifor să fie ministru al Transporturilor, Klaus Iohannis l-a respins, precizând că “nu are expertiza și experiența managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”. Doi ani mai târziu, domnul Iohannis l-a considerat apt pe Fifor să preia un minister mult mai complicat și i-a semnat decretul de instalare în funcție fără niciun comentariu. Fost director muzeului Oltenia, cu un doctorat în antropologie, Fifor a urmat la fel ca mulți jurnaliști și politicieni Colegiului Național de Apărare și Institutul Diplomatic Român. Cele două instituții oferă cursuri de scurtă durată, pe care mulți membri de partid le fac, pentru a înlocui experiența și specializarea necesare în funcțiile cheie pe care le țintesc.

TAGS : fifor deveselu rachete balistice rusia ambasada putin iohannis
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
mihai Stanca 2018-08-10
Nu sunt de accord cu titlul articolului "Cum a devenit ministrul român al Apărării agentul Rusiei"...Cred ca ar fi fost mai corect "Cum au aflat romanii pentru cine lucreaza Fifor".
d acul roman 2018-08-07
Poate ca acest guvern asa a fost sa fie croit, cum il percepem multi dintre noi.
Tara arde si baba se piaptana.Mai jos de atat ma intrb, se poate?
Se poate ,, capul plecat sabia nu-l taie pentru,, ca asa SECUVINE.
Andrei 2018-08-05
De la Draqnea si pana la ultimul din partid, toti sunt oamenii rusilor. De fapt toata societatea e plina de copii, nepotii, rudele fostilor bolsevici, desigur unii sau raspopit cum ar fi cazul lui tov Tismeniski mai ales de cand tac'su a fost marinalizat, chipurile.
Dobitoc ne-PSD-istn 2018-08-04
Guvern de cretini !
emil 2018-08-04
Seful statului nu iroseste timpul cu declaratii pentru fiecare basina trasa la Antena 3. Mai importanta este Kovesi, vrea ca fisetele DNA-ului sa arate precum rafturile alimentarilor din vremea comunistilor
Dan Plesoianu 2018-08-03
Sa nu fim rai, si sa nu facem din tintar armasar (chiar daca, in domeniul politic, si public aceasta transformare poate avea loc usor)... Saracul Fifor probabil vroia sa spuna "rachete antibalistice" (mult mai precis, chiar daca nu complet corect ca exprimare tehnica), si nu i-a venit pe limba, in loc de ce a spus. Insa faptul ca, evident, este pe dinafara cu domeniul extraordinar de complex al stiintelor militare, ramine valabil. Dar nu trebuie sa ne miram, pentru ca tot guvernul PSD este unul de amatori si impostori, pentru ca asa cum este turcul, este si pistolul.
Rahan5 2018-08-04
Urmatoarele declaratii a lui Fiforski : ,,Anul viitor Romania va achizitiona din Portugalia inca o excadrila de bombardiere nucleare", sau ,,in urmatorii ani, in Romania, se va finaliza din initiativa mea si constructia celor 4 submarine nucleare promise".
Liviu din Timisoara 2018-08-03
Daca esti prost pe banii tai si dormi multumit, somn usor. Dar daca esti prost pe banii altora, ai o nota de plata. Sper ca cei din NATO sa-i ceara demisia de urgenta a acestui impostor periculos de prost. Un Guvern atat de incapabil era greu de imaginat. Un guvern plin de impostori fuduli, intr-o epoca in care pana si copiii prescolari stiu o limba straina, merg in forurile europene si se fac de tot rasul, agramati si depasiti de fisa postului.
Sean 2018-08-08
Liviule, "trăiești" periculos! Atenție la logică! Fifor, când era mic, știa și el o limbă străină și tot nu l-a ajutat. Problema - problemelor este cu limba română! Uite o mostră de ieri dimineață(7 august) pe Europa FM. După ce șterg ei pe jos cu guvernul analfabet, pe bună dreptate, dau ei o știre sportivă de la la campionatele Europene de gimnastică despre fetița noastră care a luat medalia de argint la sol....acuma îl citez pe prezentator..."după ce a luptat până în ultima clipă , fiind surclasată de sportiva franceză XY care a luat cu 0,166 mai mult". Ce zici de aceast[ perlă?
P.S. În altă ordine de idei, mai ai ceva speranțe de la Johannis? Ai avut vreodată?
mariuca 2018-08-04
sa nu uitam ca acest presedinte a jucat cartile f prost, in detrimentul romaniei.
Total 10 comments.