Macovei: Azi, președintele Iohannis a mai dat o șansă politicienilor cu probleme penale
2018-07-09 - Laurentiu Gheorghe
Actualitate Interna
6
Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru de Justiție, îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a mai dat „o șansă politicienilor cu probleme penale” prin semnarea decretului de revocare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

 

 

 

„Astăzi președintele a dat curs unei decizii neconstituționale. De ce? Poate ne spune, direct, nu prin purtătorul de cuvânt, și printr-o conferință de presă cu întrebări și răspunsuri, nu prin declarații de presă”, a afirmat Macovei, într-un comunicat de presă.

 

Macovei mai spună că decizia prezidențială „are o încărcătura politică care nu poate avea decât consecințe nefaste asupra independenței justiției” și arată „slăbiciunea președintelui Iohannis, care nici măcar nu a anunțat direct decizia de revocare, ci prin purtător de cuvânt”.

 

„În timp ce Dragnea și Tăriceanu gândesc punct cu punct planul prin care golesc de atribuții funcția de președinte, domnul Iohannis nici măcar nu a încercat să-și apere atribuțiile”, a comentat Monica Macovei.

 

Aceasta consideră că decizia CCR prin care i se impune lui Klaus Iohannis revocarea șefei DNA este „neconstituțională” deoarece mandatul judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu ar fi expirat.

 

„Constituția nu cere să respecți deciziile unei instituții care funcționează neconstituțional, chiar dacă aceasta este însăși CCR. Nu denumirea "Curtea Constituțională a României" o face constituțională, ci deciziile sale, dacă sunt în acord cu Constituția. Întrebarea e simplă: respectăm Constituția sau deciziile unei Curți care din 20 martie 2018 funcționează și ia decizii în mod neconstituțional, adică cu 8 judecători în loc de 9, chiar dacă dl Lăzăroiu stă acolo și votează deși a depășit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituție?”, a arătat fostul ministru al Justiției.

 

Monica Macovei consideră că „CCR l-a obligat pe președinte să o revoce pe Laura Codruța Kovesi într-un complet invalid, de numai 8 judecători cu mandat constituțional” în condițiile în care „nicio decizie a acestei Curți nu este constituțională și nici aplicabilă până când dl Lăzăroiu, care a depășit cei 9 ani de mandat prevăzuți de Constituție în art. 142, nu este înlocuit cu un alt judecător”.

TAGS : monica macovei klaus iohannis revocare dna
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Sorin 2018-07-10
Doamna Macovei,

Ati fost ministru al justitiei, pe vremea cand PDL (alti penali) avea majoritate parlamentara si doar ati mimat reforma in justitie cand de fapt stiati foarte bine ca se impunea debolsevizare totala. Azi avem un Dorneanu si Pivnisieru la CCR, un 2-Dorel la MJ, datorita lipsei de reforme a dumneavoastra.
Craioveanul 2018-07-10
Eu nu aveam asteptari mari de la Iohanis, propus prim ministru daca Geoana ajungea presedinte.
Insa ma intreb d-na Macovei nu are sa-si reproseze modificarea in cazul numirii functiilor de conducere in Ministerul Publici?
Pentru intrarea in Uniunea Europeana, guvernul Nastase a legiferat ca CSM-ul propunea functiile de conducere, Monica Macovei dupa ce a devenit ministru a modificat modalitatea de numirie a functiilor de conducere in Ministerul public in senul ca Ministrul propune dupa care CSM are o aparitie de decor, adica un aviz consultativ.
Acum acest ministru Toader s-a folosit din plin de ,,greseala,, D-nei Macovei!
emil 2018-07-09
Memoria trecutului confirma expertiza indelungata in fapte infractionale. Functionarul ce i-a fabricat documente false privind casele din Sibiu a facut puscarie in locul lasului !
FLORIAN D. MIREA 2018-07-09
Presedintele Iohannis tocmai a facut una dintre cele mai mari prostii din mandatul lui, dand inca si mai multa putere regimului PSD-ALDE, antinational si promotor al coruptiei legalizate, si lovind in mod incalificabil in cei 6,5 milioane de cetateni romani care i-au acordat increderea (fara sa o merite).
emil 2018-07-09
Iohannis si-a salvat averea ilicita.
ion ion 2018-07-10
greu de crezut ca a salvat-o.vom vedea.
Total 6 comments.