Mussolinismul cârciumăresc și disperarea celorlalți
2018-06-20
10
Nu e vorbă, România se iliberalizează pe zi ce trece. Legile se fac și se desfac în favoarea mahărilor corupți – tot noaptea ca hoții – în timp ce doar o minoritate civică mai protestează.

 
 Se pregătește dictatura gangsterilor, după punerea anticorupției pe butuci și suspendarea președintelui și/sau acapararea tuturor atribuțiilor sale de către Parlamentul dominat de Daddy Escobar și lordul Anton Voldemort. 

 

    În teritoriu, baronii mențin mai departe o populație sărmană, alcoolizată sau legată ombilical de Biserică,  în stare de subdezvoltare și dependență, bombardând-o cu propaganda partidului. E vorba de obicei de oameni care nu știu prea bine unde e România pe hartă, cred că Soarele e un fel de Lună, că Pământul e plat, Iohannis conduce Guvernul și „Kovesi mărește prețurile și inflația” (ultima afirmație a fost culeasă de un reporter la mitingul PSD din 9 iunie). O populație slab educată și lesne de manipulat a fost dintotdeauna masa de manevră favorită a dictatorilor populiști. De altfel, și „dictatorul postmodern” Viktor Orban își aduce susținători din afara Budapestei la mitinguri de susținere mussoliniene (diferența fiind că țara vecină e mai mică și drumurile mai bune, așa încât autocarele cu susținătorii partidului Fidesz ajung mai repede la centru, participanții având la dispoziție circa 10 ore de plimbare prin Capitală, înainte de miting). Și Trump, cu portavocile sale de la Fox News, se adresează Americii rurale, care cultivă prejudecăți și tradiții locale și adoptă ușor atitudini și credințe autoritare. 

 

    Dictatorii din era postmodernă, cu tot cu cârciumarul teleormănean cu profil de Al Capone, preferă, pe lângă oamenii fără spirit critic, care beau multe spirtoase și înghit pe nemestecate știri false, și o opoziție cât mai dezbinată și fragmentată. Ironic este că, dacă ei nu se sinchisesc sub ce flamură ideologică defilează, partidele de opoziție au, cel puțin în România, multe scrupule „de dreapta” și „de stânga” care convin de minune autocraților oportuniști. Nimic mai agreabil pentru Daddy, ca și pentru stănești și oprișani, decât o scenă politică la periferia căreia PNL își umflă penajul „de dreapta” la USR și tânărul și neliniștitul Demos (partid de centru-stânga, nou înființat, din care  fac parte Claudiu Crăciun, Andrei Țăranu și Oana Băluță) ) își umflă penajul „de stânga” la Ro+. De acord, e puțin cam populist să n-ai o agendă clară și să iei voturi de unde poți, în stilul unui catch-all party. Totuși, în era noilor fascisme postmoderne, nu e oare mai important că un partid e pro-european și susține democrația, chiar dacă privită de la stânga sau de la dreapta spectrului politic tradițional? Nu cumva au apărut noi clivaje? Și nu avem oare azi nevoie de alte categorii politice, adaptate la noile realități? Dacă opoziția va continua să se certe în jurul unor idei politice moștenite din epoca Războiului Rece – în momentul în care Donald J. Trump întoarce spatele Alianței occidentale și bate palma cu Coreea de Nord, favorizând politic Rusia și China –, și dacă va omite mai departe specificul erei populismelor postmoderne, hibride ideologic, ea va continua să fie depășită de evenimente și surclasată de oportuniști politici mai în pas cu vremurile. 

 

    Opoziția PNL e atât de „eficientă”, cu toate moțiunile sale pitorești, încât tot tirul PSD și al trompetelor sale mediatice e concentrat asupra protestatarilor #Rezist („șobolanii”), ca și asupra lui Iohannis și Kovesi – amândoi reduși de altfel la niște figuri simbolice de când cu noile legi ale (in)justiției și decizii ale CCR. Publicul s-a cam săturat de modul, între sublim și ridicol, în care Ludovic Orban tatonează rolul protagonistului dintr-un film de capă și spadă, ce îl provoacă periodic la duel pe șmecherul tejghetar ajuns din Kiseleff. Atât cinismul cârciumarului cu veleități mussoliniene, cât și „cavalerismul” de operetă al liderului PNL provin din era unui feudalism pe care cetățenii lucizi l-ar dori înlocuit în politica autohtonă cu maniere mai moderne. Iar dacă PNL are și membri de calitate în rândurile sale, e clar că nici aceștia nu vor putea continua cu succes într-o politică asfixiată de deprinderi feudale și politicianism de vodevil. 

 

    Ar fi binevenită, așadar, o contraofensivă modernă a noilor partide democratice intrate pe scena politică: USR, Ro+ și Demos. Aceste partide ar trebui să înceteze cu micile rivalități ideologice care le consumă steril energiile combative. Demos, de pildă, ar putea să-și concentreze artileria grea asupra falsității social-democrației pesediste (o face uneori, desigur, deși nu tocmai audibil), mai curând decât asupra excomunicării Ro+. Și Ro+, și USR ar trebui să ofere mai mult decât un colac de salvare pentru cei care vor să scape de PSD-ALDE și nu mai au încredere în PNL.

 

     Toate aceste partide ar trebui să vină așadar cu un mesaj mai consistent ca „Jos PSD!”. Da, PSD capturează mafiot statul chiar în aceste zile. Suntem din nou în plină criză. Coaliția la putere, cu ajutorul UDMR, nu face decât să distrugă meticulos și eficace tot ce a mai rămas funcțional și democratic în stat. Totuși, pe termen mediu și lung, avem nevoie de o politică responsabilă, care nu se hrănește doar din ura de partidul baronilor, ce răspund la rândul lor cu ură – și așa se face că eșuăm mereu în mizerie, hârtoape și emoții inferioare. Nu ne vom putea elibera de noul mussolinism instituit de macho-ul cârciumar și acoliții săi, cleptocrații județeni și partidul lui Voldemort, dacă nu cultivăm ceva mai constructiv ca mânia disperată stârnită de „penali” și de „ciuma roșie”. Știu, patimile sunt aprinse și e firesc să reacționăm astfel când vedem cum hidra pesedistă se întinde victorioasă . Dar avem nevoie și de rațiune...

 

    Altfel, mussolinismul reînvie și în alte părți. Și în Italia, țara de baștină, unde se aude că s-ar pregăti un recensamânt al romilor și o expulzare a străinilor – acolo, fascismul se manifestă în stil clasic. Aici, avem doar „la piovra” mărunților tejghetari ambițioși ce au fost prinși furând, fiind judecați de o anumită justiție dintr-un anumit stat de drept. Iar acum, cu furie musculoasă și mustața tremurând, vor să distrugă și justiția, și statul. 

 

TAGS : dragnea Iohannis kovesi suspendare baroni PNL opozitie demos daddy trump miting PSD; orban
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
mike 2018-06-21
Observ ca accentele sunt "grave" in aceste comentarii si nu fac decat sa agraveze si mai mult polemicile. Oricum, depinde de fiecare ce intelege prin stat de drept, libertate si justitie corecta, fie ca este din Ungaria, SUA, Polonia, Austria.
In orice caz, lipsa de educatie naste monstrii, indiferent ca ne aflam in Ungaria, SUA, Polonia, etc. Lipsa educatiei a adus intotdeauna cu sine regimuri totalitare care au distrus natiuni si oameni. Cand mergi sa votezi nu trebuie doar "sa simti tu" ceva sau sa o faci doar pentru ca vrei "o schimbare" de peisaj. Trebuie sa mai si gandesti cand votezi, si sa te gandesti in perspectiva. Nu spun de exemplu, ca Orban - pe care-l iubiti atata - nu are dreptate in privinta migrantilor. Are dreptate. Insa ar fi putut sa gaseasca o cale mai inteligenta pentru a-i refuza si a lua acele masuri impotriva lor.
Da, Ungaria sta mai bine ca Romania la infrastructura, insa nu este un paradis economic iar oamenii nu dau pe afara de bogatie. Apoi, daca vreti sa vorbim despre cine fura mai mult-Dragnea sau Orban- va invit sa priviti la afacerile si contractele pe care Orban le atribuie acolitilor sai si prietenilor sai din politica si mediul de afaceri maghiar. Evident ca Orban o face mai elegant fata de Dragnea si de aceea electoratul maghiar nu observa asta.
Daca doriti vorbim si de coruptia din Germania si intereslee nemtesti care distrug UE, care insa se desfasoara la un alt nivel fata de Est.

Imreh Istvan 2018-06-25
Respect opiniaDvoastra mike, dar permitemi sa nu fiu de acord cu multe dintre ele. In legatura cu premierul Ungariei, eu as citi sau asculta nu numai media opozanta lui, care spune exact ce afirmati, ci si media proguvernamentala. Afirmatiile de coruptie pe care le spuneti sunt adevarate ca si in bancul cu Ivan, care a castigat la loto o Volga. De fapt nu era Ivan, nu a castigat Volga la loto ci i s-a furat doar bicicleta.
Referitor la ce strategie trebuia sa aleaga pentru a opri migratarea a milioane de nenoriciti, printre care s-au infiltrat foarte usor si teroristi, este usor de spus. Romania in 2015 a scapat de acel asalt furibund de migranti, care cateva luni s-a abatut asupra Ungariei, blocand capitala si autostrazile, si a dus la fortarea granitei de catre elemente violente la Röszke. A reactionat promt, eficient asa cum se asteapta de la un lider responsabil. Hulit la inceput pentru aceasta fapta si pozitie ferma, azi exemplul lui este urmat de multi. Ba chiar unele tari din spatiul Schengen au reintrodus controlul pe granitele interstatale, in loc sa asigure securitatea pe frontiera externa Schengen.
Probabil acest premier mult hulit a si gresit si chiar Dsul recunoaste ca gardul este doar o solutie temporara, dar a castigat timp pentru ca nenorocirea sa nu fie si mai mare. Buturuga mica a fortat si multi incep sa inteleaga ca a sosit timpul ca sa aiba grija de caruta, sa nu se rastoarne, Si probabil vor exista si solutii mai bune decat gardul, dar cineva trebuia sa inceapa sa faca primul pas. Tarile est si central europene si mai ale cei din grupul de la Visegrad, alaturi de croati, sarbi si baltici, si mai nou si de bulgari, au inteles acest lucru. Mai nou si austriecii, italienii si bavarezii au calcat pe eceeasi poteca, deci exista premize sa se gaseasca solutii aceptabile pentru rezolvarea migratarii fortate separat de problema refugiatilor din zonele conflictuale.
Daca nu se va gasi o cale urgenta si eficienta de rezolvare a acestei probleme Europa va continua sa fie teatrul operational de ocupare de catre cei veniti din afara ei.
Eu doar despre acest lucru doream sa vorbesc in comentariul meu.
lucid 2018-06-21
Aberanta asocierea lui Mussolini cu Mafia. Mussolini este cel care, prin prefectul Mori - a fost in anii 70 un excelent film cu Giuliano Gemma - a lichidat mafia siciliana. Au reinviat-o americanii in 1943 cu ajutorul italienilor din Cosa Nostra ca sa le usureze debarcarea in Sicilia dupa care italienii nu au mai scapat de mafia pana la actiunea lui Di Pietro din anii 90 care insa a lasat destui mafioti activi si astazi.
emil 2018-06-22
Mafia siciliana s-a nascut din ''jandarmeria rurala'' ce seamna mult cu garzile civile dorite de Dragnea !!
emil 2018-06-22
Mafia siciliana s-a nascut ''jandarmeria rurala'' ce seamna mult cu garzile civile dorite de Dragnea !!
Mario G.G. 2018-06-22
Aveti dreptate, Doamna Palade nu prea stie istorie, Mussolini, nu era mafie murdara si fara scrupule, ca acesti banditi notorii, era dictator, dar a modernizat tara, a creat o infrastructura sanatoasa, cartiere moderne pentru muncitori. Sigur, a avut o dictatura dura, dar nu a jefuit Italia, iar nivelul de trai a crescut.
nidru 2018-06-21
Se intimpla in tara unde popii au carnet rosu de partid.
Michel Simion 2018-06-21
Doamnà, aveti probabil dreptate în ceea ce priveste România (desi poate ar fi trebuit sà và întrebati dacà ràul nu e mai profund si dacà, în fond, nu e vorba de o "celulà româneascà deficitarà"...)
Dar nu aveti dreptate de loc în ceea ce priveste politica lui D. Trump pe care nu o cunoasteti de fapt decât prin ceea ce vedeti si auziti, adicà ne propuneti o mâncare pre mestecatà. Iar despre Italia, iaràsi repetati niste lozici corecte si "passe partout".
Pàcat
iMREH iSTVAN 2018-06-21
Stimata Dna T-B Palade, am citit articolul, doresc sa comentez, dar stau si nu stiu cum sa incep. Ceea ce am desprins ca idee din articol este ca cei ce nu sunt liberali si nu impartasesc aceste idei sunt fascisti. Si enumerati cativa dintre ei: Viktor Orban si Guvernul Italiei. Din lista uitati cu desavarsire pe premierul Austriei Kurz si pe ministrul de interne federal al Germaniei, care mai nou au un discurs poate mai "fascist" decat mult hulitul Viktor Orban. Amintiti si de presedintele Trump, care asculta vocea Americii profunde, ceea ce fac si premierii Austriei, Italiei, ministri ai Germaniei, inclusiv premierul maghiari, lideri ce au fost adusi la putere de un act democratic inventat de liberali, de votul universal. Daca acest vot inlatura pe liberali, ce impart ideile maoisto, marxisto, verzi, stangisto-liberale ale unei elite restranse, provenite din generatia '68, atunci advesraii ajunsi la putere sunt fascisti (ca in articolul Dvoastra) sau nazisti, extremisti de dreapta. Cu aceste epitete cu care etichetati liderii alesi democratic, de fapt etichetati milioane de votanti, care au exersat un drept democratic si universal. De ce este condamnabil faptul ca oamenii, pentru anumite motive, si mai ales cei din provincie, care s-au saturat de ceea ce au oferit cei ce au condus pana acum, au votat pentru schimbare. De ce nu analizati motivele acestor decizii din cabinele de vot, in loc sa etichetati pe toti ca fascisti. O fi cei din provincie mai putin scoliti, "betivi asa cum ii numiti decat elitele penale, corupte din capitatele, dar poate au ajuns in aceasta stare de politica acestora in aceasta situatie de semialfabeti. Si totusi acesti oameni, multi la numamar, au simtit ca ceva nu merge cum trebuie, ca siguranta zilnica este periclitata, ca discrepanta dintre cei ce ii conduc si ei financiar se mareste continuu. Eu asa cred ca politicienii au fost alesi in parlamentele tarii sa reprezinte pe cei ce i-au votat si nu sa ii tradeze cand ajung la putere, asa cum fac politicienii liberali, cu radacini adanci de stanga, socialisto-comuniste. Deci articolul propaga un mesaj jalnic, de stigmatizare, vrednica de vremurile pe care dorim sa-l uitam.
In alta ordine de idei este jalnic si contraproductiv, chiar periculos sa instigati la ura, amintind in context absolut aberant de negati pe premierul Ungariei, care de fiecare data cand a ajuns la putere a avut lejer 2/3 din voturi, realizand cu prisosinta ceea ce a promis. Ganditi-va atacand cu atata vehementa pe acest om, care are si plusuri si minusuri, pe care nu le neaga nimeni, invrajbiti indirect pe romani si maghiari din Romania. Si din pacate, in ultima vreme acest trend a prins radacini in paginile acestei reviste, afiliata unor interese pe care doar banuiesc.
referitor la alternative politice romanesti pe care le mentionati, oare nu au aceeasi radacini ca partidele sau gruparile politice alternative din celelalte tari europene, alternative politice pe care le huliti cu manie in articol. De ce aceste mici grupuri ar fi altele ca Alternativ fur Deutschland sau altele. Rog sa analizati si acest aspect.
De altfel articolul m-a dezamagit si intristat total.
emil 2018-06-20
Sunteti total neinteresata doamna, Mussolini a reactionat ca opozititie la faradelegile si teroarea mafiei ce acaparase institutiile italiene, populatia prefera sa indure furturile si crimele decat sa mai denunte Mafiosi. Generalul Mori a primind ordin sa lichideze toate societatile oculte din insula si a restabilit ordinea in Sicilia.
Total 10 comments.