Va merge Dragnea până la capăt și dacă da, unde și când se va opri?
2018-06-13 - Laurentiu Gheorghe
Actualitate Interna
2
Dragnea s-a decis să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis dacă acesta nu va semna decretul de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, spun tot mai multe voci social-democrate. Întrebarea e când își alege momentul să treacă la asaltul final?

 

 

Perioada când se va întâmpla declanșarea procedurii de suspendare nu este foarte clară, G4Media.ro anticipând data de 21 iunie. Liviu Dragnea ar dori să aștepte până după ce află dacă va fi achitat, ca să declanșeze imediat procedurile imediat după această dată.

 

 

Sursele G4Media vorbesc de un orizont de maximum trei săptămâni, în care președintele Iohannis ar urma să fie suspendat în Parlament. Dacă acest lucru se va întâmpla, interimatul va fi asigurat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar urma să o demită pe Kovesi de la DNA, Horodniceanu de la DIICOT. O altă miză este, potrivit surselor G4Media.ro, numirea unui nou șef la Serviciul de Informații Externe (SIE). Serviciul nu are director plin din septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

 

O altă miză majoră este promulgarea de către președintele interimar Tăriceanu a legilor Justiției, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneția. Iohannis a anunțat ieri că în curând e posibil să vină un aviz preliminar, înainte de raportul final al Comisiei de la Veneția.

 

Potrivit unor surse, numele vechiculat la șefia SIE este a lui Gabriel Vlase, vicepreședinte PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Vlase a fost președintele comisiei de control parlamentar al Serviciului de Informații Externe. A devenit doctor în științe militare și informații la Academia Naționala de Informații.

 

După suspendare, Tudorel Toader ar urma să declanșeze și procedura de numire a noilor procurori șefi. Deja, ministrul Justiției a pregătit miercuri dimineața terenul unei eventuale acțiuni de suspendare, afirmând că ”ceea ce face preşedintele azi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că e pentru prima dată când un demnitar pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale, aplicarea și respectarea unei decizii CCR”.

 

Unul din numele vehiculate pentru șefia DNA este cel al Oanei Schimdt Hănieală, în prezent șefa corpului de control din MJ, dar potrivit surselor G4Media.ro Hăineală nu ar fi interesată de această poziție și nici pe lista opțiunilor lui Tudorel Toader.

 

Însuși Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea suspendării președintelui Iohannis, după ce până acum a ținut expres să nege că ar lua în calcul această opțiune. Nu este clar în acest moment dacă suspendarea în Parlament va fi urmată și de un referendum de demitere sau PSD și ALDE se vor mulțumi doar cu rezolvarea punctuală a problemelor de la DNA și SIE, după care îl vor lăsa pe Klaus Iohannis să revină la Cotroceni fără să mai treacă prin referendumul de demitere.

TAGS : psd liviu dragnea klaus iohannis suspendare demitere
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
nidru 2018-06-14
Dragnea a intrat demult cu oistea-n gard,este irecuperabil.
FLORIAN D. MIREA 2018-06-14
Dragnea "va merge" exact pana acolo unde i se va permite, din interiorul si din exteriorul Romaniei. Doar nu crede cineva ca un provincial ca el, venit din marunta nomenclatura comunista poate fi ceva fara niste proptele zdravene in dos.
Total 2 comments.