Olguța Vasilescu: Inflația a căzut în sarcina Guvernului și BNR fuge de răspundere
2018-05-21 - Laurentiu Gheorghe
Actualitate Interna
2
Atacul PSD la Banca Centrală continuă, fără ca întâlnirea dintre guvernatorul Mugur Isărescu cu premierul Dăncilă să fi avut ceva rezultate practice. De data aceasta acuzele sunt lansate de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, care dă întreaga vină pe BNR pentru creșterea inflației.

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat duminică seara, la Antena 3, că responsabilitatea stabilității prețurilor revine BNR, dar că în acest an fuge de această responsabilitate, care cade în sarcina Guvernului.

 

"Eu am spus-o cu foarte multe ocazii că, în anul 2009, BNR-ul își stabilea ținta pentru inflație și tot BNR-ul își asuma această țintă. Anul acesta, văd ca a căzut în sarcina Guvernului și BNR fuge de răspundere. Consideră că nu mai este în sarcina lui sau cel puțin asta comunică. Toată lumea o dă pe Guvern, dar întotdeauna, ținta inflației este stabilită de Banca Națională”, transmite Mediafax.

 

Țintirea inflației înseamnă de fapt că, în funcție de politicile bugetare și fiscale pe care le face Guvernul, sau în funcție de evoluțiile externe, BNR adoptă acele măsuri strict monetare care încearcă să țină inflația la o cotă rezonabilă și cursul monedei naționale să nu înregistreze fluctuații prea mari. Iar ultima majorare a dobânzii-cheie de către BNR a fost o asemenea măsură.

 

Tocmai această dispută, dintre BNR și Guvern a făcut ca președintele Klaus Iohannis să-i solicite pentru prima dată demisia premierului Dăncilă. Vrând să medieze între Guvern și BNR, președintele i-a invitat pe ambii actori la palatul Cotroceni - unul responsabil cu politica fiscală, celălalt cu politica monetară -  să negocieze o armonizare a acestor politici.

 

Premierul Dăncilă a refuzat să se mai prezinte după ce inițial confirmase participarea la discuții. La ora convenită pentru întâlnire, președintele Iohannis a ieșit cu o declarație pentru presă în care a acuzat-o pe dăncilă că nu poate conduce Guvernul și îi cere demisia.

 

După aceasta, în data de 3 mai, premierul Dăncilă s-a întâlnit cu guvernatorul Isărescu în biroul de la Camera Deputaților al lui Liviu Dragnea, iar discutiile au durat trei ore și jumătate. La final, Dragnea a fost singurul care a ieșit la declarații. fără a spune însă mare lucru ziariștilor prezenți.

 

La ieșire, liderul PSD, a declarat că Isărescu și Florin Georgescu s-au arătat entuziasmați de succesele obținute prin programul de guvernare pe care l-au apreciat la justa lui valoare. Dragnea a ținut să ne asigure că tot ce este în programul scris de Vâlcov și alții se îndeplinește la zecimală și economia duduie mai tare ca în 2008.

 

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei,cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR„, potrivit acestui comunicat.

 

La discuții au mai participat, pe lângă Dragnea și Isărescu, premierul Viorica Dăncilă, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul primului ministru, Darius Vâlcov.

 

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare, arată comunicatul publicat de cabinetul președintelui Camerei Deputaților. 

 

În acest comunicat se invocă un dialog „permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României”, pentru a permite „realizarea acestui obiectiv”.

 

 

 

TAGS : psd bnr lia olguta vasilescu inflatie
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Jean-Paul 2018-05-21
Habarnista, dar rea de gura, ex-peremista olguta face ce stie ea mai bine: vorbeste, prostii, spune minciuni gogonate, ameninta fiindca n-are timp sa gandeasca, Poate ce este prea dificil pentru ea aceata activitate. Doar nu degeaba, pe vremuri, activistii de partid le-au spus celor de la IMGB sa lanseze lozinca "noi muncim, nu gandim!" Tovarasa "Le mars du tramvai" a deraiat din nou de pe sine si este un pericol pentru tara.
Daca un nebun arunca o piatra in lac, pot sa sara si 30 de oameni normali ca nu se stie daca o vor gasi si sa o scoata ....Asa e si cu trambitasii psd, habarnisti din vocatie, dar se vor sefi peste specialisti.
Vorba unui mare general francez: "Este o crima sa cedezi atunci cand ai dreptate, mai ales ca stii ca dreptatea e de partea ta si nu a sefului obtuz, habarnist si dictator"
Ce bine era pentru olguta pe vremea lui vadim: prepara doar ceaiuri si cafele si materia ei cenusie, atata cat e, nu era prea solicitata....
Mircea Popescu 2018-05-21
PARCA ERA CEVA CU EXOGENI, O CHESTIE. A EXPLICAT DOMNUL DRAGNEA. GUVERNUL E NEVINOVAT.
Total 2 comments.