Inaugurarea Ambasadei SUA în Ierusalim; Trump: Este o zi minunată pentru Israel
2018-05-14 - Laurentiu Gheorghe
International
2
Președintele american Donald Trump a salutat deschiderea de luni a ambasadei americane la Ierusalim ca "o zi minunată pentru Israel", în timp ce confruntările între palestinieni și forțele israeliene de securitate pe granița Fâșiei Gaza au provocat 45 de morți și peste 1000 de răniți.

 

 

Serviciul de sănătate al Hamas din Gaza a declarat că cel puțin 45 de palestinieni au fost uciși de soldații israelieni și aproape 1000 au fost răniți pe fondul protestelor de masă de la graniță în comemorarea zilei care marchează "catastrofa" fondării Israelului în urmă cu 70 de ani. Armata israeliană a declarat că militanții Hamas au făcut eforturi repetate pentru a trece frontiera, pe care nu o recunoaște.

 

Ginerele și principalul consultant al lui Donald Trump, Jared Kushner, a spus luni cu ocazia ceremoniei de deschidere a Ambasadei SUA la Ierusalim, că ambele tabere ale conflictului israeliano-palestinian pot obține mai mult decât ar da în cadrul oricărui acord de pace pe care l-ar încheia.

 

Administrația Trump a finalizat un plan mult așteptat de pace israeliano-palestinian, dar nu este clar în ce mod și când va fi lansat, dat fiind explozia de furie a palestinienilor la decizia de a recunoaște Iersualimul capitala Israelului.

 

"Ierusalimul trebuie să rămână un oraș în care să trăiscă în continuare împreună oamenii de toate credințele ", spune Kushner.

 

"Astăzi, ne respectăm promisiunea făcută poporului american și acordăm Israelului același drept pe care îl acordăm oricărui alt stat, sa-și desemneze capitala", a declarat ambasadorul Statelor Unite în Israel, David Friedman, în deschiderea ceremoniei.

 

Într-un mesaj video adresat participanților la ceremonie, președintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite rămân "deplin" angajate în căutarea unui acord durabil de pace între israelieni și palestinieni.

 

"Cea mai mare speranță a noastră este pacea. Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord durabil de pace", a spus acesta.

 

Palestinienii, care își doresc statul viitor cu capitală în Ierusalimul de Est, au fost indignați de trecerea lui Trump de la deciziile administrațiilor anterioare de a menține Ambasada SUA în Tel Aviv în așteptarea progreselor în eforturile de pace.

TAGS : israel ambasada sua inaugurare palestinieni
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
emil 2018-05-16
Deocamdata e doar o casa de vacanta in Ierusalim pentru afacerile domnului Trump.
?????? 2018-05-15
Se pare totuși că terItoriile palestiniene, chiar și cele ocupate, ar trebui puse sub protecția forțelor ONU , până la recunoaștere și formarea statului palestinian, autoritățile din Israel dând dovadă de puțină apreciere a gesturilor democratice făcute de democrațiile avansate ? Ăștia îs neam de ciobani care aruncă cu piatra, lovindu-l de acestă dată pe președintele Trump ?
Total 2 comments.