Sindicatul INS: Datele statistice reflectă realitatea, nu dorința vreunui partid
2018-04-16 - Laurentiu Gheorghe
Actualitate Interna
0
Sindicatul statisticienilor care îi reprezintă pe angajații de la INS nu vor ca corectitudinea indicatorilor economici să fie pusă la îndoială și folosită în interesul partidelor politice, pentru că „nu este în regulă din punct de vedere moral”, spune Dan Iliescu, președintele sindicatului INS.

 

 

Poziția liderului de sindicat al INS survine după ce ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, nu s-a arătat convinsă de datele comunicate de INS, susținând că ar trebui publicate și „notițe” explicative. A doua zi după această luare de poziție, a fost anunșată trecerea Institutului de Statistică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin intermediul Secretariatului General, scrie Ziare.com.

 

Această Hotărâre de Guvern a fost criticată virulent de către PNL: „Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituție a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai și-a subordonat direct Institutul National de Statistica, printr-o Hotărâre de Guvern", a declarat Raluca Turcan, liderul deputaților PNL.

 

Angajații INS nu doresc ca instituția lor să fie angrenată în lupte politice. Într-un comunicat de presă, sindicatul își exprimă "indignarea" cu privire la faptul că "nu este prima dată când datele statistice sunt considerate inadecvate și inexacte, deoarece nu satisfac clasa politică".

 

Totodata, Sindicatul INS si-a exprimat speranta ca adoptarea respectivei hotarari de guvern "nu va conduce la ceea ce presa a semnalat, respectiv la ideea ca toate comunicatele de presa vor trebui avizate de primul ministru, fapt care ar constitui o ingerinta a politicului in activitatea institutului".

 

"Este inadmisibil ca statistica oficiala din Romania, cu o vechime de 159 de ani, sa fie tratata in acest mod, fara pic de respect fata de profesionalismul salariatilor", se mai arata in comunicatul citat. "Statistica oficiala se face in cadrul INS, nu la ministere sau partide"

 

 „Noi functionam dupa regulamente si reglementari internationale, nu se dau niste comunicate de presa care se fac sub o coordonare politica sau la recomandarea unor politicieni. Pur si simplu, este vorba despre date calculate dupa niste metodologii, iar realitatea asta este: ce reiese din comunicatele de presa. Faptul ca sunt puse sub semnul intrebarii cifrele pe care noi le comunicam nu este tocmai in regula din punct de vedere moral.

 

In acest moment, noi avem o problema, ca salariati ai INS. Lucram dupa metodologii si norme europene, iar munca noastra ajunge sa fie comentata de tot felul de oameni care vor sa foloseasca sursele de date in scop propriu, pentru partidele lor.

 

Saptamana trecuta a fost o reactie destul de dura in presa din partea PNL, iar doamna Olguta Vasilescu a facut niste comentarii despre cum se fabrica cifrele in INS. Se pare ca Ministerul Muncii are o statistica separata, din care reies alte date. Totusi, cifrele reiesite din calculele INS sunt cele care trebuie sa fie folosite. Ca sunt legate de inflatie, ca sunt legate de PIB sau de salarizare, ele sunt facute conform metodologiilor internationale.

 

Vrem sa atragem atentia ca statistica oficiala se face in cadrul INS, iar statisticile facute eu stiu pe la ce ministere sau partide politice sunt ale lor, proprii, nu au legatura cu realitatea", a declarat Dan Iliescu, președintele sindicatului INS, pentru Ziare.com

 

 

TAGS : statistica viorica dancila guvern pnl
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Total 0 comments.