Dreapta lui Berlusconi câștigă alegerile dar fără majoritate. Populiștii, pe locul doi
2018-03-05 - Dora Vulcan
International
1
Coalitia de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, din care face parte si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, a obținut între 31%- 41% din voturi, arată exit-poll-urile, dar nu obține și majoritatea, fiind urmată de Mișcarea 5 Stele (populista), cu un scor intre 29% - 32%, transmite AFP.

 

 

Scrutinul a fost marcat de un absenteism record. Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, conduce o coaliţie de centru-dreapta. Fostul premier s-a întors în politică în 2017, la 4 ani după ce a fost condamnat pentru fraudă, s-a rezumat în special la interviuri pentru radio şi televiziune, evitând să meargă la mitinguri. Coaliția condusă de el este formata din Forza Italia (partidul de dreapta al fostului premier Berlusconi) si doua formatiuni de extrema-dreapta - Liga Nordului si Fratii Italiei. Berlusconi nu poate deveni premier după ce a fost condamnat pentru frauda fiscala, transmit Hotnews.ro și PRO TV.

 

Alegerile din Italia au fost privite cu preocupare pe intreg continentul, avand in vedere ascensiunea a doua partide eurosceptice si populiste: Liga Nordului, condusa de Matteo Salvini, de extrema dreapta, si gruparea anti sistem Miscarea 5 Stele, al carei lider este Luigi di Maio.

 

Analistii spun ca pragul pentru obtinerea majoritatii in Parlament va fi intre 40-45%, intrucat noul sistem electoral combina scrutinul proportional cu cel majoritar.

 

Principala tema a campaniei electorale din Italia a fost migratia, ceea ce a ajutat, așa cum era previzibil, la ascensiunea partidelor extremiste si anti-europene.

 

 

TAGS : italia parlamentare victorie relativa berlusconi dreapta extrema dreapta populisti
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Emil 2018-03-05
Dilema Europei, stanga corupe si fura dreapta e prea dura.
Total 1 comments.