Miloš Zeman: două beri, cinci țigări și o democrație de distrus în Cehia
2018-01-30
2
Cehii au votat zilele trecute mânați parcă de dorința de a testa rezistența fragedei lor democrații.

 

Miloš Zeman, un fost premier social-de­mocrat ceh ajuns populist de dreapta, stân­ga și centru, după nevoie, a câștigat la 27 ianuarie al doilea mandat pre­zi­den­țial de cinci ani, având po­sibilitatea să-și îndepărteze țara și mai mult de par­te­ne­rii occidentali din Uniunea Europeană, să se comporte în continuare ca un apă­ră­tor al intereselor rusești în centrul Europei și să per­mită erodarea democrației cehești de către politicieni corupți și amicii lor din lu­mea afacerilor.

 

În ciuda problemelor de sănătate tot mai vi­zibile (are diabet, se mișcă greu, aude rău și arată cu vreo 10 ani mai bătrân de­cât este), veteranul politic de 73 de ani a avut o campanie eficientă, mobilizându-și electoratul mai degrabă vârstnic și mai puțin educat prin invocarea pericolului in­ventat al unei invazii de imigranți, pe care ar sprijini-o, dacă nu chiar pregăti-o, ri­va­lul său din turul al doilea, profesorul uni­versitar Jiří Drahoš. „Stop imigranților și lui Drahoš, țara asta este a noastră, vo­tați Zeman!“ – a fost singurul slogan, bru­tal, al președintelui, afișat de-a lungul și de-a latul unei țări care a primit în tim­pul cri­zei europene a migranților... 12 stră­ini.

 

Cu ochii la billboard și gura căscată, cri­ti­cii lui Zeman și-au spus că alegătorii nu pot fi așa creduli. S-au înșelat. Alt mesaj efi­cient, difuzat mai subtil, mai ales pe re­țe­le sociale, a fost că Zeman, în caz de vic­to­rie, îi va ierta de datorii pe cei aflați în exe­cutare silită – e vorba de un milion de oameni, la o populație ceva mai mare de 10 milioane.

 

Miloš Zeman este un politi­cian priceput, cu un ego enorm, convins că știe ab­solut totul, și extrem de răz­bunător. În anii cât a fost premier a inventat îm­preună cu alt ego colosal, conservatorul eurosceptic Václav Klaus, conceptul de „contract cu opoziția“, adi­că o coabitare de două mari partide în scop de jaf și contropire (a economiei). Mai târziu, de la președinție, și-a distrus propriul fost partid, social-democrat, care nu-i mai recunoștea autoritatea.

 

Timp de cinci ani, președintele Zeman a ener­vat jumătatea liberală, proeuropeană a societății cehe cu declarații jignitoare la adresa adversarilor politici și a presei („haz­naua“, cum o alintă), ba chiar și a unor personalități istorice decedate (în 1968, Alexander Dubček „s-a făcut pe el“), cu cu­vinte vulgare (a explicat la radio, în di­rect, la prânz, ce înseamnă după el „Pussy Riot“, pronunțat „pasi“), cu glorificarea con­sumului de alcool și a fumatului. Sin­gura lui activitate sportivă este întinsul pe spate într-o bărcuță gonflabilă, pe un iaz, cu membrele ieșindu-i peste bord, sub supravegherea a cinci bodyguarzi înghe­suiți în altă bărcuță.

 

La o manifestare sportivă tradițională, de ma­să, s-a lăsat filmat cum își ia micul de­jun la o terasă: două beri și cinci țigări. Cu altă ocazie s-a clătinat beat la o ce­re­mo­nie din castelul praghez, mai să cadă peste bijuteriile coroanei. Aparatul lui de presă a spus că a avut viroză. Președinția cehă a plătit unui hotel din Anglia 2.000 de lire sterline pentru că Zeman – care fu­mează peste tot - a fumat în cameră.                      L-a vizitat pe Vladimir Putin aproape la fel de des precum colegul lui moldovean Igor Dodon, fiind singurul lider din UE aflat în tribună la parada militară din Pia­ța Roșie, de când cu anexarea Crimeei de către ruși. Ucrainenilor le-a recomandat să-și ia gândul de la Crimeea și să ceară rușilor, mai bine, o compensație bănească sau în gaze naturale.

 

Ca să fie reales, Zeman s-a făcut prieten cu un nou partid populist, ANO, al oli­gar­hului Andrej Babiš, cu comuniștii nerefor­mați, ba chiar și cu partidul de extremă-dreapta al lui Tomio Okamura, un ceho-ja­ponez care nu suportă musulmanii, tele­viziunea publică și Uniunea Europeană. „Nu înțeleg de ce sunteți considerați ex­tremiști“, le-a spus Zeman extremiștilor reuniți în congres. ANO a câștigat alege­rile din toamnă, dar nu are sprijin la alte partide ca să capete încrederea par­la­men­tului. În funcție de dispoziție, Zeman, ca­re are dreptul să numească premierul, poa­te face din acest partid o forță și mai mare sau îl poate distruge.

 

Ca principal actor politic în viitorul pre­vi­zibil, președintele răzbunător poate ca­na­liza pornirile antieuropene ale societății (cea mai eurosceptică din UE), ajutând la organizarea unui referendum pentru ieși­rea din organizație, sau poate lăsa lucru­rile să ajungă până în prag de Czexit, ca să intre în scenă tot el, ca salvatorul ideii europene. De comportamentul pe care-l va prefera Zeman – distructiv antide­mo­cra­tic sau normal – va depinde într-o mă­sură și viitorul grupării de democrații tot mai originale cunoscute ca Grupul Vișe­grad (V4), animate de ura comună față de cotele de migranți și efortul concertat de a aduce mai multă carne în cârnații de supermarket din estul UE.

 

În ultimii ani, premierul social-democrat Bohuslav Sobotka, scos din politică re­cent, inclusiv prin mașinațiile lui Zeman, a păstrat distanța față de Budapesta și Varșovia, criticând pe față derapajele po­lo­ne­ze deghizate în reforma justiției. O even­tuală nouă guvernare cehă de populiști, neofasciști și comuniști ortodocși, spri­ji­ni­tă de un Zeman supărat pe Bruxelles, nu va face asemenea greșeli, iar V4 va da bă­tăi de cap și mai mari Europei.

 

La 27 ianuarie 2018, cehii au votat în frun­tea statului un personaj incredibil, mânați parcă de dorința de a testa rezistența fra­ge­dei lor democrații, cum sună un clișeu de tranziție. Vreme de încă cinci ani (dacă Zeman nu pleacă mai devreme), vor sta și se vor minuna.

 

* MIRCEA ȚICUDEAN este redactor la Radio Europa Liberă, Praga.

TAGS : cehia alegeri Miloš Zeman presedinte uniunea europeana campanie coruptie
Mai multe din General

Ultimile Opinii

Analiza 22

Comentarii
Imreh Istvan 2018-02-02
Jos palaria Dl Ticulean. Poate va mai amintiti proverbul, care daca rezultatele alegerilor va satisfac stapinii, o considerati democratica, adica: VOX POPULI, VOX DEI, daca nu cei care au votat sunt nazisiti, extremisti de dreapta, fosti comunisti educati la Moscova. Zelul Dvoastra agresiv seamana a propaganda desantata, stigmatizare desfiintatoare. Totusi ganditiva, jigniti jumatate din populatia unei tari, care a ales democratic, timp de doua zile. Nu comentez calitatea lui Zeman sau al lu Drahos, ca si politicieni, nu le cunosc, si cred ca si Dvoastra v-ati documentat unilateral, dar vad ca votul democratic pentru Dvoastra nu inseamna nimic.
FLORIAN D. MIREA 2018-01-30
Invazia imigrantilor ilegali din 2015 si ambiguitatile Uniunii Europene cu privire la imigratie au alimentat peste tot, dar mai akles in tari ca Cehia, Ungaria si Polonia politici indreptate impotriva UE, spre satisfactia Moscovei, care vrea sa refaca intr-un nou format Lagarul Socialist. Insa UE nu face nimic ca sa nu ii mai alimenteze pe eurosceptici.
Total 2 comments.